Op zondag 28 maart 2010 begint de zomertijd

Op zondag 28 maart 2010 begint de zomertijd. Dit weekeinde gaat de klok een uur vooruit. Vannacht wordt de klok weer verzet. Als het zomertijd wordt gaat de klok van 2 uur ’s nachts naar 3 uur ’s nachts, vooruit dus. De “wintertijd” is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar zomertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ’s ochtends later licht is en ’s avonds later donker wordt.

De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (begin wintertijd).„Ongezond”, aldus hoogleraar Beersma van de Rijskuniversiteit Groningen. ’s Nachts om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet. Door het vooruit zetten van de klok kan ‘s avonds een uur langer van het daglicht worden geprofiteerd.  De zomertijd eindigt op 24 oktober 2010 om 03.00 uur. De zomertijd wordt jaarlijks ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie.

Morgenvroeg is ieders biologische klok dus een beetje in de war. ‘Stel je staat ’s zondags altijd om 9.00 uur op. Het licht van buiten is dat van 8.00 uur. Je biologische klok geeft aan: blijf nog maar een uurtje liggen.”

Sommige mensen hebben last van die overgang omdat de klok abrupt verzet wordt.  De meeste mensen hebben na twee dagen de biologisch klok weer gelijk met de tijd. Want na het verzetten van de klok loopt  je biologische klok eigenlijk iets te langzaam.Uit onderzoek blijkt dat mensen die er gevoelig voor zijn de eerste dagen met het nieuwe uur een minder goed werkend geheugen hebben. Ook zijn ze minder alert. Het is al eens aangetoond dat er meer verkeersongelukken gebeuren vlak na het ingaan van de zomertijd.

Symptomen kunnen vermoeidheid, geheugenverlies, desorientatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, draaierigheid en dergelijke zijn. Maar wat kan je daar nu aan doen. Volg deze simpele tips en je zult er minder last van hebben van de overgang naar zomertijd. 

  1. Zet je horloge na 18.00 uur alvast op de zomertijd, dit kan werkelijk helpen om meer aan de nieuwe tijd te wennen!
  2. Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken tijdens de overgang.
  3. Eet licht maar strategisch. Onthoud dat maaltijden met veel proteïnen je eerder wakker houden, koolhydraten je slaperig maken en je door vettig voedsel wat traag kunt worden.
  4. Sommige mensen zweren bij melatonine omdat deze bij een jetlag de slaap zou bevorderen. Melatonine is een natuurlijk hormoon wat door ons lichaam wordt geproduceerd en kan worden gekocht als een voedingssupplement.
  5. Neem maandag vrij om langzaam te acclimatiseren.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen