Reinout van Schilfgaarde Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Een leven lang op de bres voor moderne zorg en kwaliteit van leven
Vandaag is prof. dr. Reinout van Schilfgaarde benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door demissionair minister Ab Klink tijdens de Nationale Diabetes Dag in het Beatrix Theater in Utrecht. De onderscheiding werd hem toegekend op grond van zijn unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de geneeskunde en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Van Schilfgaarde is voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Over een periode van meer dan dertig jaar heeft Van Schilfgaarde in tal van functies zijn sporen verdiend. Als chirurg leverde hij een belangrijke bijdrage aan de modernisering van de zorg, waarbij hij steeds veel aandacht gaf aan een interdisciplinaire aanpak en een pragmatische relatie tussen fundamenteel onderzoek en klinische toepasbaarheid. Als wetenschapper verwierf hij internationale erkenning voor zijn grensverleggende prestaties op het gebied van pancreas-transplantatie. Van Schilfgaarde was grondlegger van de International Pancreas and Islet Transplantation Association en de European Society for Organ Transplantation.

Tal van organisaties hebben Van Schilfgaarde leren kennen als een bevlogen en betrokken adviseur en bestuurder met visie. Zo gaf hij als voorzitter van het Concilium Chirurgicum de aanzet tot de modernisering van de specialistenopleiding en de visitatiemethode en de ontwikkeling van een wezenlijk kwaliteitsbeleid. Het leverde hem het erelidmaatschap op van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. In 2002 werd Van Schilfgaarde raadadviseur van het ministerie van VWS met speciale aandacht voor een toekomstbestendige ontwikkeling van de gezondheidszorg.

Als voorzitter van de Taakgroep Programma Diabeteszorg bracht Van Schilfgaarde in 2005 advies uit aan de minister van VWS over de organisatie van de diabeteszorg in de ons land. Het rapport Diabeteszorg Beter legde de basis voor het huidige beleid gericht op multidisciplinaire ketenzorg op basis van de NDF Zorgstandaard.

Van Schilfgaarde heeft altijd bijzondere aandacht gehad voor diabetes en de mensen die leven met deze aandoening. Hij was enkele jaren bestuurslid van het Diabetes Fonds, sinds 2006 is hij voorzitter van de NDF, de koepel van samenwerkende diabetesorganisaties. Vanuit die functie geeft hij tevens sturing aan het Nationaal Actieprogramma Diabetes dat, volgens de opdracht van het ministerie van VWS, ook als voorbeeld moet dienen voor andere chronische aandoeningen. In 2009 werd Van Schilfgaarde door minister Klink benoemd tot voorzitter van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen