Neelie Kroes: Grote toekomst elektronische gezondheidszorg

Array

Neelie Kroes, lid en vicevoorzitter Europese Commissie en belast met de digitale agenda, heeft op 15 maart 2010 tijdens de eHealth conference in Barcelona gesproken over de toekomst van eHealth. Een belangrijke prioriteit voor mevrouw Kroes is het stimuleren en versnellen van de positieve invloeden van ICT op ons dagelijks leven.

Volgens Kroes speelt eHealth hier een belangrijke rol in. ‘In 2050 is maar liefst 29% van de bevolking 65 jaar of ouder. Dit gegeven, in combinatie met de grootse financiele crisis sinds decennia, maakt meer doen met minder tot een belangrijk thema voor de gezondheidszorg. eHealth is één van de beste voorbeelden om hier praktische invulling aan te geven”, aldus Kroes tijdens haar speech in Barcelona.

eHealth is de overkoepelende term voor het gebruik van verschillende soorten technologie zoals internet of de mobiele telefoon ten behoeve van welzijn, gezondheid en gezondheidszorg door de zorgverlener en de consument. eHealth gaat over het uitwisselen van digitale en/of elektronische informatie. Uitwisseling die alleen mogelijk is wanneer er succesvol samengewerkt wordt in de zorg. Veel ICT ontwikkelingen in de zorg hebben als kenmerk dat de betrokken partijen autonoom zijn en vaak ieder zijn eigen dienst voor zijn eigen patient ontwikkelt. Dat is niet perse verkeerd voor innovatie, maar leidt wel tot een weinig samenhangende situatie. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor de koppelbaarheid van systemen wat we de interoperabiliteit noemen. eHealth oplossingen staan nu vaak los van elkaar, gebruiken verschillende hard- en software en de gegevens en zijn daardoor niet altijd uitwisselbaar. Hierdoor krijgt de patient te maken met verschillende portals, user-interfaces of toegangmechanismes.

De Europese Commissie heeft daarom een programma gestart met de naam epSOS, Smart Open Services for European Patients. Tijdens dit drie jarig programma wordt, door inzet van pilots gezocht naar zowel de technische, juridische en semantische oplossingen om uiteindelijk binnen Europa klinische informatie uit te kunnen wisselen. Nictiz, het landelijk expertisecentrum dat de ontwikkeling van ICT in de zorg faciliteert is namens Nederland de vertegenwoordiger in dit epSOS programma.

Neelie Kroes refereerde in haar speech tevens aan de digitale agenda voor 2020. Kroes laat weten geïnspireerd te zijn door de goede voorbeelden van epSOS. Want, zo haalt ze aan; ‘we moeten uitkijken dat we niet ‘alleen’ een elektronisch patientendossier leveren maar juist kijken naar interoperabiliteit wat bij eHealth de succesfactor kan zijn.’

Bron: NictiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen