Gezond leven

Afvallen is moeilijk, dat weten we allemaal. Maar met professionele hulp én met mentale steun van lotgenoten gaat het al een stuk soepeler. Bij Univé-VGZ-IZA-Trias beseffen we dat terdege, en daarom willen we onze verzekerden hierbij graag helpen. Samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek zijn we het programma Gezond leven gestart. Het doel: mensen helpen gezond gedrag aan te leren, dat leidt tot verbetering van hun gezondheid en verlaging van hun gewicht. Het programma stimuleert mensen om zelf hun gedrag aan te pakken, zodat een gezondere levensstijl op den duur vanzelfsprekend wordt.

Gezond leven omvat twee projecten, één voor bedrijven (werknemers) en één voor particulier verzekerden. We selecteerden hiervoor deelnemers die last hebben van overgewicht. Het gaat om mensen met een BMI tussen 30 en 35. BMI staat voor Body Mass Index en is de gebruikelijke norm voor lichaamsgewicht. U kunt uw BMI eenvoudig zelf berekenen. Neem uw lichaamsgewicht (in kg) en deel dit door uw lengte (in meters). De uitkomst deelt u vervolgens nogmaals door uw lengte. Een BMI tussen 18,5 en 25 is gezond, een BMI tussen 25 en 30 geldt als overgewicht. Maar liefst 45 procent van de volwassen Nederlanders valt in die laatste categorie.

We leven met z’n allen namelijk steeds ongezonder. Daardoor stijgt de groep Nederlanders met obesitas, ofwel chronisch overgewicht. Daarvan is sprake als de BMI 30 of meer is. Ruim 10 procent van de volwassen Nederlanders heeft overmatig overgewicht. Dat brengt onze doelgroep op zo’n 1,2 miljoen mensen!
Obesitas is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar leidt ook tot een hoger ziekteverzuim: mensen met een BMI boven de 30 zijn gemiddeld twee keer zo vaak ziek als mensen met een normaal gewicht.

Deelnemers aan Gezond leven krijgen begeleiding van artsen, psychologen, dietisten en fysiotherapeuten. Het programma omvat daarnaast diverse bijeenkomsten waarmee ze niet alleen kilo’s verliezen, maar zich vooral bewuster worden van hun leefstijl. De aanpak is deels groepsgewijs, zodat deelnemers elkaar kunnen steunen en stimuleren. Daarnaast wordt multimediale (groeps)begeleiding toegepast via sms, telefonisch en via internet met behulp van forums en chatsessies. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten van dit programma. Ik houd u daarvan uiteraard op de hoogte.

Vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg Univé

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen