Klink: patiëntendossiers niet automatisch vernietigen

In februari riep de KNMG op om oude patientendossiers niet te vernietigen. Volgens de wet zouden patientendossiers van 15 jaar of ouder per 1 april aanstaande moeten worden vernietigd. ‘Dit betekent niet dat na 15 jaar een plicht tot vernietiging van de patientengegevens bestaat’, schrijft Klink in een brief aan de beroepsverenigingen van artsen. Ook de LHV ontving deze brief, die Klink schreef naar aanleiding van de oproep van de KNMG. Klink benadrukt dat het geenszins de bedoeling is dat dossiers na 15 jaar automatisch worden vernietigd:

“Ook na 15 jaar bestaat namelijk de plicht om de patientengegevens te bewaren, indien uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit dat deze gegevens beschikbaar moeten blijven. Wel bestaat een vernietigingsplicht van patientengegevens, indien de patient zelf hierom verzoekt.”
Dit laatste geldt overigens niet als bewaring van de gegevens van aanmerkelijk belang is voor een ander dan de patient.Verder schrijft Klink dat de patient eerst op de hoogte gebracht moet worden wanneer een hulpverlener diens dossier wil vernietigen. De patient kan dan nog bezwaar aantekenen of om een afschrift vragen. ‘Omgekeerd doet een zorgaanbieder er goed aan – vanuit zijn deskundigheid en de plicht van een goed hulpverlener – met patienten het belang van langer bewaren te bespreken, als zij de gegevens zouden willen laten vernietigen.’

In de nieuwe Wet clientenrechten zorg wil minister Klink de wettelijke bewaartermijn van patientendossiers verlengen. Deze wet bevindt zich echter nog in de voorbereidende fase.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen