Meerwaarde ouderen- en thuiszorg voor samenleving

Array

ActiZ commissie herbezinning AWBZ presenteert haar rapport
De ActiZ commissie herbezinning AWBZ ziet mogelijkheden om de ouderen- en thuiszorg te versterken en op termijn kostenbesparingen te realiseren. Het uitgangspunt is zorg die meerwaarde creeert, voor de client én voor de samenleving. De commissie pleit voor een herbezinning vanuit het hart van de zorg in plaats vanuit een financieel perspectief.

In het kader van de heroverwegingen heeft ActiZ eind vorig jaar een eigen onafhankelijke commissie van deskundigen gevraagd om te zoeken naar nieuwe wegen voor toekomstbestendige zorg. Een herbezinning dus, maar een die uitgaat van de zorg zelf. Deze week heeft de commissie haar definitieve rapport aan ActiZ overhandigd.

Fundamentele keuzes
De kern van het betoog van de commissie – en daar sluit ActiZ zich volledig bij aan – is dat het tijd is voor fundamentele keuzes en veranderingen. De oplossing ligt voor een belangrijk deel in het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van de burger en zijn sociale omgeving. Daardoor kan men zelfstandiger en minder afhankelijk van zorg door het leven en kan de zorgconsumptie en zorguitgaven afnemen. Zorgorganisaties moeten worden beloond voor de mate waarin zij bijdragen aan de zelfredzaamheid van de burger en de tevredenheid van de client over de verleende zorg en dienstverlening.
Dit vraagt een brede omslag in denken en doen; niet alleen in de zorgsector maar ook in de gehele samenleving. Van burgers en clienten, professionals en aanbieders, overheid en zorginkopers wordt een andere rol gevraagd.

Zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid als uitgangspunt vereist een dialoog tussen client en professional over de mogelijkheden waarop de eigen kracht van die client versterkt kan worden. Burgers kunnen aangezet worden om de eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid en zelfredzaamheid op te pakken. Dit kan worden versterkt via een persoonlijke bijdrage in de zorgkosten, bijvoorbeeld middels een spaarregeling voor voorzienbare zorguitgaven, vergelijkbaar met pensioensparen.

Ook de aanbieders van langdurige zorg krijgen een andere rol. Van zorgaanbieders die uitvoeren wat indicatieorgaan en zorgkantoor hen opdragen, wil de huidige generatie zich omvormen tot partijen die er eer in leggen om de zelfredzaamheid van de client als uitgangspunt te nemen en die te bevorderen. Zorgaanbieders krijgen daarvoor nu nog onvoldoende ruimte.

Draagvlak
Deze nieuwe werkwijze vraagt tijd om die omslag te maken en tijd voordat de maatschappelijke opbrengsten zich uitbetalen. Ook is er een breed maatschappelijk draagvlak nodig voor het weer meer zelf verantwoording dragen van burgers voor gezondheid en zorg. Aan dat draagvlak moeten alle partijen werken. Ook de autonome rol van de zorgprofessional moet verder uitgebouwd worden, zodat hij ruimte heeft om zorg op maat te leveren die bijdraagt aan zelfredzaamheid en gezond leven.

Waarde
Langs deze route voorzien ActiZ en de commissie een forse verlichting van de druk die langdurige zorg nu op de samenleving legt. Zo stappen we af van het idee dat de langdurige zorg een kostenpost is en komen we tot het besef dat langdurige zorg grote maatschappelijke waarde heeft.

Download het rapport ‘Naar autonomie, verbondenheid en een gezond leven’ van de ActiZ commissie.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen