Nefrostick uitkomst voor nierpatiënt

Array

De dialyseafdeling van het academisch ziekenhuis  Maastricht (azM) heeft de zogenoemde Nefrostick ontwikkeld, een usb-stick waarop alle relevante medische gegevens van de dialysepatient zijn verzameld. De Nefrostick verhoogt de patientveiligheid, vergemakkelijkt het werk van het multidisciplinaire behandelteam en maakt dialyse elders, bijvoorbeeld als de patient op vakantie wil, een stuk gemakkelijker.

De Nefrostick, die tot stand is gekomen met financiele steun van de Nierstichting,  is vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Nederlandse Nefrologiedagen in Veldhoven.

Op de USB-stick staan onder meer een noodoverzicht dat zonder inloggen toegankelijk is, naast persoonsgegevens, contactgegevens, een gezondheidsdossier, een medisch overzicht en een ziekteoverzicht, waarvoor een wachtwoord nodig is.  De belangrijkste informatie op de stick bestaat echter uit de specifieke gegevens over de dialyse zelf. Zo verschaft de Nefrostick gedetailleerde informatie over de vaattoegang (shunt) door middel van shuntfoto’s en schematische shunttekeningen. Dat is zeer belangrijk, aangezien die vaattoegang bij iedere patient weer anders is, en de zorg voor een goed functionerende vaattoegang van levensbelang.

De stick vergemakkelijkt de communicatie tussen de hulpverleners, waardoor de foutgevoeligheid van de behandeling afneemt, en sneller en efficienter werken mogelijk is. Bovendien wordt een eventuele taalbarrière geslecht, aangezien de gegevens in meerdere talen op de stick staan. Met name voor allochtone patienten is dit van belang.  Ook een eventueel gebrek aan kennis van de eigen aandoening bij de patient vormt geen barrière meer.

De dialyseafdeling van het azM is in december gestart met een pilot met de Nefrostick onder twintig patienten. De ervaringen zijn onverdeeld positief. Bianca Keulen (38) uit Maria Hoop is een van de nierpatïenten die inmiddels de nodige ervaring heeft opgedaan met de Nefrostick : “Het is echt een uitkomst. Ik heb mijn medische gegevens altijd bij me. Medische hulpverleners kunnen gelijk zien wat er met me aan de hand is. Bijvoorbeeld dat ik allergisch ben voor antibiotica. Dat staat op die stick, naast allerlei contactgegevens en gegevens over mijn dialyseschema.” De Nefrostick maakt het  Bianca Keulen ook gemakkelijker elders te dialyseren.  “Binnenkort ga ik naar Duitsland op vakantie. Ik word dan gedialyseerd in een Duits ziekenhuis in de buurt waar we verblijven. Dan komt die stick goed van pas. De dialysegegevens op de Nefrostick zijn  ook in het Duits uitleesbaar. Het is echt een uitkomst.”

Ook de patientenvereniging en de Nierstichting zijn verguld met het initiatief.  Emile Schaeken, voorzitter van de Nierpatienten Vereniging Maastricht :  “Deze innovatieve ontwikkeling bevordert de zelfredzaamheid, de mobiliteit en de veiligheid van dialysepatienten enorm. Door de updates van de gegevens op de stick kan bij vakanties, maar ook bij calamiteiten direct hulp worden geboden. Dit is een prachtige ontwikkeling.”

Programmamanager Elles van Cromvoirt van de Nierstichting: “We zijn blij met de eerste positieve reacties. We willen graag weten of de Nefrostick de communicatie vergemakkelijkt en daardoor bij kan dragen aan een goede vaattoegangszorg.”

De Nefrostick wordt door het azM gratis aan de patient ter beschikking gesteld, maar blijft eigendom van het ziekenhuis.  Nierpatienten die geïnteresseerd zijn in de Nefrostick kunnen zich melden via het volgende mail-adres: [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen