Onderzoek: de Kangaroe-methode halveert kindersterfte

Array

De ‘Kangaroe-methode’, waarbij een te vroeg geboren kindje direct na de geboorte naakt op de ontblote borstkas van de moeder wordt gelegd en wordt toegedekt met een warme doek, is de meest effectieve en goedkope manier om kindersterfte bij te vroeg geboren kinderen tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Save the Children, dat is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd in acht landen met een laag- of middeninkomen, blijkt dat de kindersterfte bij te vroeg geboren kinderen met 51% daalt als de ‘Kangaroe-methode’ wordt gebruikt. De methode is met name effectief tijdens de eerste week na de geboorte. Deze uitkomst laat zien dat een half miljoen sterfgevallen zou kunnen worden voorkomen als deze methode voor alle te vroeg geboren kinderen beschikbaar zou zijn. De methode is ontwikkeld in Colombia en sindsdien gebruikt in veel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van het International Journal of Epidemiology.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen