Overgewicht: eiwitten, een operatie of toch de psycholoog

Zijn eiwitten het geheim van een succesvol dieet? Heeft een dieet eigenlijk wel zin, kunnen mensen met overgewicht niet beter in therapie? Of moeten we niet zo moeilijk doen en `gewoon’ opereren? In de special van Nieuws voor dietisten geven verschillende deskundigen hun uitgesproken mening: www.nieuwsvoordietisten.nl .

`De oplossing voor overgewicht ligt niet in een dieet of in meer bewegen’, zegt dr. Tatjana van Strien, hoofddocent psychologie aan de Radboud Universiteit. Wie wetenschappelijk onderzoek echt goed uitpluist, ontdekt dat de succespercentages van een dieet bedroevend laag zijn, vooral op de lange termijn. Van Strien: `Bij veel mensen ontstaat overgewicht door emotioneel eten. Zij zijn veel meer gebaat bij therapie’.

Als mensen afvallen met een dieet, dan moeten ze wel de juiste samenstelling kiezen, vindt prof. dr. Wim Saris van de Universiteit Maastricht. `Eiwitten geven de meeste verzadiging. Het is daarom goed om relatief veel eiwitten te eten. Vetten hebben de hoogste energiedichtheid en kunnen beter beperkt worden. Daarnaast is een vezelrijke voeding belangrijk.’

Maar ook het betere snijwerk kan opmerkelijke resultaten opleveren, zegt dr. Hanno Pijl, internist in het LUMC Leiden. `Maagverkleiningsoperaties zijn zeer effectief voor mensen met ernstig overgewicht. Bij obese mensen met diabetes type 2 kan een operatie zelfs leiden tot genezing van de diabetes’, aldus Pijl.

In de special over overgewicht van Nieuws voor dietisten komen verschillende visies op overgewicht aan de orde. Ook bevat de special resultaten van een enquête over overgewicht onder 1001 lezers van Nieuws voor dietisten, nieuws uit de wetenschap en recensies van dieetboeken.