Darmschade bij chemotherapie makkelijker te meten

Array

Mensen die chemotherapie krijgen, krijgen vaak ontstekingen van het slijmvlies in mond en darmen (mucositis). Hierdoor wordt de darmwand doorlaatbaar en kunnen darmbacterien in de bloedbaan komen. Patienten worden dan vatbaar voor infecties. Bovendien gaan patienten braken en krijgen diarree en pijn.

Normaal gesproken wordt dit vastgesteld door de hoeveelheid diarree te meten en de klachten van de patienten te beschrijven, maar dit is arbeidsintensief en weinig betrouwbaar, vooral bij jonge kinderen. Promovendus Michel van Vliet ontdekte dat de concentratie van het aminozuur citrulline in het bloed een goede maat is voor slijmvliesontsteking bij kinderen. Dit is te meten door een keer per dag een beetje bloed te prikken.

Van Vliet toont ook aan dat bij volwassenen en kinderen die behandeld worden met chemotherapeutica, de samenstelling van de darmbacterien sterk verandert. Deze verandering treedt tegelijk op met ernstige mucositis. Vooral de goede darmbacterien die beschermen tegen infecties blijken uit de darm te verdwijnen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe je de hoeveelheid goede bacterien kunt behouden bij patienten met chemotherapie.

Michel van Vliet (Utrecht, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij de afdeling Kinderhematologie en Kinderoncologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van de Universitair Medisch Centrum Groningen. Van Vliet volgt nu de opleiding tot kinderarts in de Isala klinieken in Zwolle.

Mucosal barrier injury; new parameters and the role of microbiota
Datum: 07 april 2010

Promotie: dhr. M.J. van Vliet, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mucosal barrier injury; new parameters and the role of microbiota

Promotor(s): prof.dr. W.A. Kamps

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen