Kunstmatige alvleesklier in ontwikkeling door Europese onderzoekers

Array
Een groep Europese onderzoekers gaat een kunstmatige alvleesklier ontwikkelen voor mensen met diabetes type 1. Het apparaat zal continu de bloedsuikerspiegel meten en indien nodig de juiste hoeveelheid insuline inspuiten.De onderzoekers krijgen voor het project genaamd ‘AP@home’ 10,5 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. Het onderzoek zal vier jaar duren en wordt geleid door het AMC Amsterdam.

Voor een groot deel van de mensen met diabetes type 1 is het moeilijk om de bloedsuikerspiegel goed in balans te houden. Een kunstmatige alvleesklier zou voor hen uitkomst kunnen bieden. Het apparaat moet op het juiste moment de juiste hoeveelheid insuline afgeven. Maar de bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door veel factoren, waardoor het voor mensen met diabetes type 1 lastig is om dit zelf voor elkaar te krijgen.

De groep onderzoekers gaat nu software ontwikkelen die rekening houdt met deze factoren. Daarnaast zullen in het project de bloedglucosemeter en de insulinepomp samen worden geïntegreerd tot één apparaat. Vervolgens zullen de onderzoekers bij mensen met diabetes type 1 gebruik van deze kunstmatige alvleesklier vergelijken met het standaard insuline spuiten.

De onderzoekers hopen dat dankzij de kunstmatige alvleesklier de kwaliteit van leven van mensen met diabetes zal verbeteren, en dat de kosten voor de gezondheidszorg zullen dalen. AP@home bestaat uit zeven academische instellingen en vijf bedrijven.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen