Vitamine K2 verbetert botdichtheid na orgaantransplantaties

Supplementen met vitamine K2 kunnen helpen botontkalking te voorkomen bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Dit blijkt uit de resultaten van een Noors onderzoek dat in februari werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift “Transplantation”.
Wetenschappers van het Academische Ziekenhuis van de Universiteit van Oslo voerden voor het eerst een onderzoek uit met vitamine K2 bij mensen met een hart- of longtransplantatie, om het effect op botontkalking te bekijken. Een dagelijkse hoeveelheid van 180 microgram vitamine K2 (menaquinone-7) liet in dit nieuwe onderzoek een gunstig effect zien op de botmassa van de wervels van de onderrug (lumbale wervels). Het optreden van botontkalking (osteoporose) na een transplantatie is een bekend probleem. Na de operatie krijgen patienten extra kalk (calcium) en vitamine D om osteoporose te voorkomen. Een groot aantal studies heeft aangetoond dat ook vitamine K een belangrijke functie heeft voor het behoud van de botmassa en dat extra vitamine K2 osteoporose kan tegengaan. Dat was de reden van de Noorse wetenschappers om dit onderzoek uit te voeren. In Nederland werden er in 2009 ca. 600 orgaantransplantaties uitgevoerd.

De dubbelblinde en placebogecontroleerde studie omvatte 35 mensen die een longtransplantatie kregen en 59 mensen die een harttransplantatie kregen. In het eerste jaar na de transplantatie kreeg de ene helft van de patienten 180 microgram vitamine K2 per dag en de andere helft een placebo.
Na een jaar was de botmassa hoger in de vitamine K2-groep dan in de placebogroep. Het soort transplantaat bleek invloed te hebben op het resultaat. De botmineralenconcentratie was bij de patienten met een longtransplantaat groter dan bij patienten met een harttransplantaat. Echter, de botdichtheid was juist in de “hartgroep” groter dan in de “longgroep”.

Verder bleek een tekort aan vitamine D algemeen voor te komen bij de deelnemers aan het onderzoek. Bloedspiegels van het bijschildklierhormoon wezen op een hogere behoefte aan vitamine D bij deze patienten. De onderzoekers stellen dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de vitamine D-spiegels.

Uit meerdere studies is gebleken dat een combinatie van vitamine D met vitamine K2 en calcium effectiever is ter voorkoming van botontkalking dan de afzonderlijke vitamines samen met calcium of dan alleen calcium. Dr. Cees Vermeer, als vitamine K-expert verbonden aan de Universiteit van Maastricht, stelt “van alle drie de componenten is duidelijk dat ze een rol spelen in het botmetabolisme, maar omdat ze alle drie een andere functie hebben vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaars werking. Wij propageren dan ook supplementen waarin zowel mineralen, vitamine D en vitamine K (met name vitamine K2, menaQ7) verwerkt zijn”.

Referentie:
Forli L, Bollerslev J, Simonsen S, Isaksen GA, Kvamsdal KE, Godang K, Gadeholt G, Pripp AH, Bjortuft O. Dietary vitamin K2 supplement improves bone status after lung and heart transplantation. Transplantation. 2010 Feb 27;89(4):458-64

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen