Klink onderzoekt meldpunt gehandicaptenzorg

0
173

Minister Klink gaat onderzoeken of hij een meldpunt voor gehandicaptenzorg kan oprichten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Klink zegde dit donderdag toe na aandringen van SP-Kamerlid Renske Leijten. De Kamer sprak toen over het rapport van de Nationale Ombudsman waarin hij zijn zorg uitsprak over het dreigend verlies aan kwaliteit van de zorg door falend toezicht.

De Nationale Ombudsman onderzocht vijf situaties waarin de Inspectie voor de Gezondheidszorg naliet om klachten van familieleden die jarenlang vochten voor goede zorg voor hun gehandicapt kind of familielid goed te onderzoeken. Het oordeel was vernietigend en reden tot dit debat. Leijten: “Gelukkig bleek tijdens het debat dat het recht op goede zorg voor mensen met een handicap voor de Tweede Kamer en minister Klink onomstotelijk vast staat. Een belangrijke uitkomst.”

De minister gaf de fouten uit het verleden toe en vindt dat er beter omgegaan moet worden met de klachten. Leijten stelde voor om een meldpunt voor gehandicaptenzorg in te richten bij de Inspectie. Klink zegde toe te gaan onderzoeken of dit kan. Leijten: “Dit biedt perspectieven voor al die gehandicapten en verwanten die vinden dat de Inspectie hen in de kou laat staan.”

In mei komt minister Klink met uitsluitsel of het meldpunt daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Bron: SP