Reactie NPCF op heroverweging langdurige zorg

Array

In de gepresenteerde bezuinigingsplannen voor de langdurige zorg worden verschillende alternatieve scenario’s geschetst voor de huidige AWBZ. Volgens de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) is niet de AWBZ zelf het probleem maar de tekortschietende sturing door de overheid. In de gepresenteerde bezuinigingsplannen voor de langdurige zorg worden verschillende alternatieve scenario’s geschetst voor de huidige AWBZ. Volgens de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) is niet de AWBZ zelf het probleem maar de tekortschietende sturing door de overheid.

Met name de indicatiestelling is niet op orde. Daarbij vormt de doorgeschoten marktwerking een belangrijk knelpunt waarbij zorgaanbieders vooral naar meer omzet streven. Ook de huidige starre bekostiging biedt volgens de NPCF nu te weinig ruimte voor vernieuwingen waar de client mee gebaat is en die kostenbesparend werken.

“Zuiniger zijn met uitgaven voor langdurige zorg, is heel goed mogelijk zonder de AWBZ te gaan afschaffen”, zegt Jan Coolen, manager bij de NPCF. “We zien geen heil in het overhevelen van de AWBZ naar de gemeenten zoals onder andere de werkgroep schetst. We voorzien dat in zo’n scenario mensen met beperkingen veel te afhankelijk worden van het wisselende beleid van de lokale overheid. We moeten ons realiseren dat verzekerde langdurige zorg een groot goed is. En mensen in Nederland zijn bereid premie te betalen voor zorg aan chronisch zieken, verstandelijk of lichamelijk gehandicapte mensen, ouderen met een broze gezondheid, mensen met dementie, enzovoort.”

Volgens de NPCF zijn hervorming van de AWBZ nodig en haalbaar, en is er kans voor een koers langs twee parallel lopende wegen. Ten eerste een systeem waarbij de client ‘vouchers’ krijgt die zelf aan zorg kan besteden. Deze eigen regie is bijvoorbeeld in de zorg voor gehandicapte mensen aantrekkelijk. Noodzakelijke begeleiding moet daarbij een onderdeel van de zorg blijven. Voorstellen om die te schrappen zijn penny wise, pound foolish omdat het uiteindelijk toch dure voorzieningen moeten worden aangesproken.

Ten tweede moet langdurige zorg voor ouderen meer in samenhang gebracht worden met de zorg die huisartsen, apothekers en therapeuten leveren. Hier ziet de NPCF ook een rol voor zorgverzekeraars. Betere afstemming leidt uiteindelijk tot betere preventie zodat mensen langer gezond blijven. Betere wijkverpleegkundige zorg stelt mensen in staat meer zelf met hun chronische ziekte om te gaan. En de mogelijkheid om technische middelen in te zetten maakt clienten zelfredzaam en geeft tegelijk kostenbesparingen. Daarnaast kan de AWBZ worden ontlast door ouderen zelf te laten betalen voor wonen en service. Maar elke persoon met beperkingen houdt toegang tot verpleging en persoonlijke verzorging als dat nodig is.

“Duidelijk is dat we een gezamenlijke opdracht hebben: met iets minder middelen die verzekerde zorg overeind houden”, aldus Coolen. “Wij presenteren als samenwerkende clientenorganisaties over enkele weken een voorstel hoe we met slim besparen de verzekerde zorg overeind kunnen houden.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen