Vraag naar particuliere zorgklinieken groeit explosief

Array

“Maar Tweede Kamer gooit roet in eten met DOT en communistische lobby”
Vandaag is het één jaar geleden dat aan zorginstellingen de nieuwe DOT tabel werd uitgereikt. DOT is het nieuwe factureringssysteem voor de verzekerde zorg, dat per 1 januari 2011 wordt ingevoerd. DOT betekent ‘DBC’s op weg naar Transparantie’, maar een jaar na de start van de gefaseerde invoering heerst onzekerheid onder particuliere zorgklinieken die gedwongen met het systeem werken. “De vraag naar particuliere zorgklinieken die verzekerde specialistische zorg bieden, groeit ongekend. De Tweede Kamer gooit met DOT en de lobby over nationalisering van de zorg roet in het eten van de verbetering van het zorgstelsel,” aldus dr. Jaap Jan Dito.

Groei zelfstandige behandelcentra naar 5 mrd in 2015
Adviesbureau Boer & Croon presenteerde in december 2009 een onderzoeksrapport waarin wordt aangetoond dat de zelfstandige behandelcentra in Nederland een explosieve groei doormaken. Het marktaandeel van deze particuliere klinieken voor verzekerde zorg zou met het huidige groeitempo in 2015 16% kunnen bedragen, met een totale omzet van ruim € 5 mrd. Volgens Jaap Jan Dito, oogchirurg en oprichter van stichting OPSIS Oogartsenpraktijken, een logische ontwikkeling. “Zelfstandige behandelcentra zijn voor de verzekeraars over het algemeen goedkoper en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een praktijk die een specialistische behandeling heel veel uitvoert, betere zorg biedt dan een ziekenhuisafdeling die dezelfde behandeling minder keren per jaar uitvoert. Alle bedrijfsprocessen zijn in een particuliere kliniek namelijk op één tak van sport gericht, in tegenstelling tot de processen in een ziekenhuis, die meerdere afdelingen moeten ondersteunen. Steeds meer patienten én de huisartsen die hen doorverwijzen, zien in dat diagnosticering en behandeling in een particuliere kliniek veel voordelen bieden.”

Tweede Kamer vormt bedreiging voor groei

Dito’s eigen oogartsenpraktijk groeit ook. Vorig jaar opende hij een tweede en een derde OPSIS vestiging, waarvan één op Texel. “De groei van klinieken zoals de onze is een grote stap op weg naar modernisering van het huidige zorgstelsel. Betere zorg, tegen lagere kosten. Dat iemand als Tweede Kamerlid Eelke van der Veen dan namens de PVDA gaat verkondigen dat hij de zorgsector wil nationaliseren, dat hij terug wil naar het systeem van de ouderwetse budgettering, is mij en vele voorstanders van de marktwerking in de zorg een doorn in het oog. Terug naar het communisme van de jaren tachtig, met de bijbehorende wachtlijsten. Terug naar af, dat zou het betekenen. De zorg zou júist onder de tucht van de markt moeten komen, opdat verzekeraars gedwongen worden te kiezen voor de beste zorg in plaats van de goedkoopste.” Dito gaat er echter vanuit dat zijn stichting ongeacht overheidsingrijpen in de zorgmarkt blijft groeien. “Er zijn in Nederland vele oogartsen die hetzelfde over zorgverlening denken als ik. Door met hen te gaan samenwerken kan ik straks nog meer vestigingen openen.”

“Einde liberalisering begint met DOT”

Volgens Dito maakt de overheid met de invoering van DOT een begin met het uitfaseren van de marktwerking in de zorg. “We worden op dit moment al verplicht om te gaan werken met een nieuw factureringssysteem waarvan niemand weet wat het inhoudt. Ik moet nu al volgens dit systeem behandelingen gaan declareren bij de zorgverzekeraars, terwijl onduidelijk is hoeveel die behandelingen straks gaan kosten en hoe zij worden gedefinieerd. Het is alsof men de euro afschaft en zegt ‘we gaan ergens anders mee betalen, maar we weten nog niet met wat’. Misschien met kraaltjes. Maar we weten niet wat de waarde van een kraaltje is. DOT is niet meer dan een verkapte bezuinigingsmaatregel. Ik geef je op een briefje dat DOT in 2011 blijkt te betekenen dat iedereen verplicht wordt meer zorg te leveren tegen minder budget.”

Bron: oogartsenpraktijk.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen