‘Lui oog-plakboek’ gelanceerd

Array

Onderzoekers van de afdeling Oogheelkunde van het Erasmus MC hebben een speels beloningssysteem bedacht voor kinderen met een lui oog. Hun vondst bevordert het dagelijks afplakken van het gezonde oog.

Scheel
Een lui oog ontstaat door scheel zien, door een groot verschil in brilsterkte of door beide. De hersenen kunnen het verschil onvoldoende corrigeren en schakelen het slechte oog uit. Met het dagelijks afplakken van het goede oog leert het slechte oog z’n werk te doen.

Speels
Afplakken heeft alleen zin als je vóór het zesde jaar mee begint. Menig moeder of vader weet hoe onwillig een kind kan zijn bij zo’n behandeling. De oogartsen van het Erasmus MC hebben daarom een plakboek bedacht waarmee de therapietrouw van de jonge kinderen speels wordt bevorderd. Dit met vrolijk gekleurde pleisters waarop figuurtjes staan afgebeeld.

Afplaktijd
Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het plakboek ertoe leidt dat meer ouders de voorgeschreven afplaktijd halen. De afplaktijd is elke dag een tot enkele uren.
De onderzoekers raden behandelaars aan zich veel meer tot het kind te richten, in plaats van te focussen op de ouders. Alleen “Wel goed plakken, hoor!” tegen het kind zeggen, dat werkt niet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen