Vader Jacob helpt COPD-patiënt

Array

CeeOoPeedee, CeeOoPeeDee, Piept gij nog? Piept gij nog?  Op de tonen van de canon Vader Jacob zongen 200 Twentse huisartsen,   fysiotherapeuten en andere zorgverleners deze woorden op dinsdagavond 30 maart.  Zij deden dat in Borne,  gelegen nabij Hengelo,  tijdens een symposium over hun innovaties van de zorg aan patienten met COPD.  Prof.dr. Guus Schrijvers zat dat symposium voor.

Aan de orde kwamen nieuwe afspraken tussen fysiotherapeuten en huisartsen in hun zorgverlening aan GOLD 2 patienten. Heldere afspraken zijn ook gemaakt over verwijs- en terugverwijscriteria tussen huisartsen en longartsen in Twente. En vier verpleegkundig adviseurs geven  huisartsen adviezen over de optimale organisatie van hun zorgverlening aan patienten met COPD.

Een van de sprekers was Gerard Koel, fysiotherapeut en docent aan de Saxion Hogeschool. Hij had een Randomized Clinical Trial gevonden uit Brazilie (!). Een experimentele groep van COPD patienten krijgt zanglessen aangeboden en de controlegroep alleen gebruikelijke zorg.  De eerste groep scoort na afloop beter op ademhalingstechniek,  kwaliteit van leven en aantal sociale contacten.  Gerard Koel liet daarop de genoemde 200 professionals de eerste woorden van dit bericht zingen. Want dan kunnen jullie zelf ervaren hoeveel opluchting zingen biedt.

De stichting TOCHT (Tijdelijke Ondersteuningsstructuur voor COPD-zorg  door Huisartsen in Twente)  had het symposium georganiseerd.  De genoemde zorginnovaties staan beschreven op www.stichting-tocht.nl Het genoemde Braziliaanse artikel heeft de volgende bibliografische kenmerken:  Bonilha AG c.s., Effects of singing classes on pulmonary function and quality of Life of COPD patients, International Journal of COPD, 2009, 4: 1-8.  Het is een heerlijk voor docenten om aan studenten uit te leggen wat een RCT is. Het is ook geschikt om een discussie uit te lokken over welke aanbod wel en niet in het zorgverzekeringspakket thuis hoort. Tot zover dit bericht.

Op het congres van het International Network of Integrated Care (INIC) van 16 tot en met 18 juni in de Finse Tampere komen zorginnovaties zoals hierboven genoemd uitgebreid aan de orde.  Uit Noord Amerika, Europa en Azie komen vele inleiders hun vernieuwingen presenteren. Bent u onderzoeker, beleidsmaker, projectleider of ervaren zorgverlener? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen