ELPAT-congres 17-20 april 2010

Het tekort aan donororganen blijft onverminderd hoog. De steeds langer wordende wachtlijsten voor transplantatie zijn een urgent en veelomvattend probleem. Werkt de wetgeving tegen commercialisering en de handel in organen? Welke keuzecriteria moeten er gelden voor wie er wel en niet voor een donororgaan in aanmerking komen? Mogen artsen nadrukkelijker adviseren om bij leven te doneren? Orgaantransplantatie is een zich snel ontwikkelend medisch succesverhaal.

Nieuwe technieken en transplantatie(ruil)programma’s hebben echter belangrijke ethische, juridische en psychologische implicaties.

Daarom komen 250 medici, psychologen, ethici, filosofen, juristen en beleidsmakers uit de hele wereld van 17 t/m 20 april in Rotterdam bijeen op het ELPAT-congres.

Ethische, juridische en psychosociale aspecten van orgaantransplantatie: ‘Expanding the European platform’

Internationaal gerenommeerde wetenschappers gaan met elkaar in discussie over thema’s als:

  • Vrij verkeer van patienten en organen in Europa
  • Orgaantoerisme en orgaanhandel
  • Samaritaanse donatie en altruïsme
  • Psychologische zorg
  • Euthanasie en orgaandonatie
  • Financiele vergoedingen voor orgaandonatie
  • Kinderen als donor
  • Religieuze en culturele aspecten van orgaandonatie

Doel van het congres is het stimuleren van het internationaal uitwisselen van ideeen, informatie en ervaringen, en het uitbouwen van Europese samenwerking op het gebied van ethische, juridische en psychosociale aspecten van orgaantransplantatie.

Het ELPAT-congres wordt voor de tweede maal gehouden. De eerste editie vond plaats in 2007. Net als toen is de organisatie in Nederlandse handen. Het congres wordt georganiseerd door het Erasmus MC, in samenwerking met de Nederlandse Transplantatiestichting, de Gezondheidsraad, Eurotransplant en de European Society for Organ Transplantation (ESOT). Het congres wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Prof. Dr. Willem Weimar, hoogleraar Interne Geneeskunde (Nefrologie en Transplantatie) aan het Erasmus MC in Rotterdam is voorzitter van het organisatiecomité.

Meer informatie en het programma vindt u op de website van het congres: www.elpat.org

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen