Cabaretier Vincent Bijlo geeft startschol voor fotowedstrijd voor Blinden

In kader van bestrijding rivierblindheid in ontwikkelingslanden

De blinde cabaretier Vincent Bijlo geeft vandaag het startschot voor een fotowedstrijd voor blinden. Vincent Bijlo zal de fotowedstrijd voor blinden starten door de website www.meteigenogen.nl in werking te stellen. Daarop kunnen blinden en slechtzienden foto’s uploaden, die ze alleen of met iemand anders hebben gemaakt.

Rivierblindheid is de grootste oorzaak van blindheid in de wereld. De beet van een klein zwart vliegje dat vooral in vruchtbare, waterrijke gebieden voorkomt is de boosdoener. Sommige mensen worden meer dan 10.000 keer per dag gebeten. Tijdens de beet komt een microscopisch klein wormpje in de huid van het slachtoffer. Het wormpje groeit en vermenigvuldigt zich en langzaam maar zeker wordt het hele lichaam aangetast. Dit gaat gepaard met vreselijke jeuk en verkleuringen van de huid. Uiteindelijk worden ook de ogen bereikt, waar de wormpjes zich letterlijk een weg door het oogweefsel heen eten met ongeneeslijke blindheid als gevolg.

Rivierblindheid komt over de hele wereld voor, maar vooral in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen. De gevolgen van de ziekte zijn desastreus. Moeders kunnen niet meer voor hun kinderen zorgen, boeren worden blind en kunnen niet meer werken. Handelaren kunnen hun waren niet meer aan de man brengen. Om de vliegjes te ontvluchten trekken de mensen weg uit de vruchtbare landbouw gebieden bij het water en gaan ze een onzekere, vaak in armoede geleefde, toekomst tegemoet.

Aanleiding is een internationale conferentie over rivierblindheid bij MSD. De eerste resultaten van de samenwerking tussen Vincent Bijlo en fotografe Sarah Wong worden dan getoond.

Samen sterk tegen rivierblindheid
Al in de jaren zeventig werden de eerste pogingen ondernomen om rivierblindheid te lijf te gaan, maar pas in 1987 kwam de grote doorbraak toen MSD een medicijn tegen de ziekte ontwikkelde en het gratis ter beschikking stelde voor zolang als het nodig is. Daarmee begon een van de  grootste medische operaties  in de wereldgeschiedenis. Dankzij een gigantische inspanning van MSD in samenwerking met o.a. de Verenigde Naties, de Wereldbank, nationale regeringen en tal van non-gouvernementele organisaties worden bijna alle mensen in de risicogebieden nu bereikt en kan rivierblindheid voor de eerste keer in de geschiedenis effectief bestreden worden.

De oplossing: Mectizan, een klein pilletje ter grootte van een zoetje. Eén jaarlijkse dosis met een of twee van deze pilletjes kan het verschil maken tussen zien en niet zien, tussen een normaal bestaan opbouwen en tot armoede vervallen. Het kleine pilletje dat zoveel mensen de kans op een normaal leven biedt, wordt in Nederland gemaakt. Sinds 1987 zijn meer dan  2,5 miljard pillen geproduceerd en worden meer dan 80 miljoen mensen per jaar behandeld.

De resultaten mogen er zijn. Naar schatting worden jaarlijks meer dan 40.000 gevallen van blindheid voorkomen. In sommige delen van de wereld keren de mensen weer terug naar de verlaten landbouwgebieden en in sommige delen van Latijns-Amerika is de ziekte zelfs helemaal onder controle!

MSD levert vanuit de fabriek in Haarlem al meer dan 20 jaar gratis een geneesmiddel aan miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika waar de ziekte rivierblindheid heerst. Dit is tevens de enige fabriek ter wereld waar deze medicijnen worden gemaakt.

www.meteigenogen.nl
Deze keer is de deelname beperkt tot mensen die blind zijn of heel slecht kunnen zien. Waarom? Omdat het wegvallen van een van de zintuigen niet betekent dat iemand de dingen niet meer kan omschrijven of ervaren. Het woord zien krijgt een totaal andere betekenis als je je ogen niet goed meer kunt gebruiken, maar het toch lukt om gedachten over een onderwerp beeldend neer te zetten.

Hoe werkt de wedstrijd?
Tot 1 september as. kunnen deelnemers foto’s uploaden op www.meteigenogen.nl met daarbij de motivatie over de keuze van het gefotografeerde. De winnende foto’s worden opgenomen in een publicatie die aan het eind van het jaar zal verschijnen. Zie voor de criteria en het uploaden van de foto’s: www.meteigenogen.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen