Alvleesklierkanker wellicht eerder op te sporen

Array

Alvleesklierkanker kan in de toekomst hoogstwaarschijnlijk beter behandeld worden. Dat stelt Jan-Bart Koorstra naar aanleiding van zijn promotieonderzoek. Nieuwe inzichten in de ontstaanswijze van alvleesklierkanker hebben geleidt tot potentiele nieuwe aangrijpingspunten voor vroege detectie en behandeling van deze zeer kwaadaardige kankersoort. Ook potentiele biomarkers kunnen wellicht de opsporing van deze ziekte verbeteren.

In zijn proefschrift is Koorstra op zoek gegaan naar nieuwe markers in de diagnostiek van alvleesklierkanker en heeft hij tevens gekeken naar potentiele ‘signaling pathways’ om nieuwe en verbeterde inzichten te verkrijgen in de ontstaanswijze van deze kanker. Zo ontdekte Koorstra dat abnormale expressie van microRNA’s een vroege gebeurtenis is in het ontstaan van alvleesklierkanker.
Gebaseerd op zijn resultaten zijn microRNA’s een potentiele kandidaat voor biomarkers in alvleesklierkanker.

Ook ontdekte Koorstra dat de ‘signaling pathways’ Notch en Axl belangrijke rollen blijken te vervullen in de ontstaanswijze van alvleesklierkanker. Studies waarin deze pathways geblokkeerd werden, resulteerden in kankercellijnen met verminderde groei-, migratie- en invasie-eigenschappen. Beide ‘pathways’ zouden een veelbelovend therapeutisch doelwit kunnen zijn voor de behandeling van deze kanker. De meeste tumoren van de alvleesklier (circa 80%) worden gediagnosticeerd in een ongeneeslijk stadium. Dit benadrukt volgens Koorstra het belang van vroege opsporing van deze kanker.

29-04-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Jan-Bart Koorstra, Geneeskunde Proefschrift: Molecular Characteristics of Pancreatic Carcinogenesis Promotor 1: prof. dr. G.J.A. Offerhaus Copromotor 1: Dr. A. Maitra

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen