Jeroen Bosch Ziekenhuis voert 500ste virtuele colonscopie uit

Array

Radiologen Erik Ranschaert en Gian Piero Serafino voerden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis de 500ste virtuele colonscopie uit. De virtuele colonscopie is een onderzoek naar darmkanker met behulp van een CT-scan. De voorbereiding en het onderzoek zijn minder belastend en oncomfortabel voor de patient.
Het onderzoek is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen radiologen en maag-, darm-, leverartsen. Door het onderzoek, dat de radiologen uitvoeren, kunnen de maag-, darm-, leverartsen afwijkingen, zoals tumoren en poliepen, veel gerichter behandelen.

Verbeterde diagnostiek De diagnostiek is sterk verbeterd. Vaak was het lastig om met de reguliere scoop bij een tumor of poliep te komen. Door de virtuele colonscopie kunnen deze afwijkingen nu door één enkel onderzoek afgebeeld worden. Verschillende onderzoeken zijn niet meer nodig. Ook een mogelijk tweede tumor kan door een CT van de dikke darm of een CT van de buik in beeld worden gebracht. Bij alle patienten geldt dat de buik gescand wordt, wanneer afwijkingen gesignaleerd worden. Bij 20% van de patienten wordt een afwijking gesignaleerd, ook al is het niet meteen noodzakelijk om die afwijking te behandelen.

Minder belastend De voorbereiding is minder belastend, omdat het dieet dat de patient volgt minder zwaar en van korte duur is. Ook kan de patient na het onderzoek meteen naar huis. Tijdens het onderzoek wordt een klein beetje lucht, CO², in de darm geblazen, zodat de darm zich ontplooit. Bij een reguliere colonscopie wordt kamerlucht gebruikt. Dit kan voor meer krampen zorgen.

Koploper Uit internationale studies is gebleken dat de accuratesse van een virtuele colonscopie gelijk is aan die van een reguliere colonscopie. Eind 2008 zijn radiologen Ranschaert en Serafino gestart met het onderzoek. Nu voeren zij dit onderzoek al meer dan anderhalf jaar met succes uit. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn de twee radiologen de enigen, die dit onderzoek mogen uitvoeren. In Brabant behoort het Jeroen Bosch Ziekenhuis tot de koplopers voor de virtuele colonscopie.

Enquêtes In de beginfase hebben laboranten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis enquêtes bij patienten afgenomen. Hieruit is gebleken dat patienten de virtuele colonscopie prefereren boven de reguliere colonscopie.

Patientvriendelijk Radiologen Ranschaert en Serafino: “Het streven is om het onderzoek zo patientvriendelijk mogelijk te maken. Dit past ook bij de ambitie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aangezien heel veel patienten in aanmerking komen voor een virtuele colonscopie hebben we de capaciteit opgevoerd. In plaats van twee tot drie patienten per week zien we nu acht tot tien patienten per week.”

Enorme vooruitgang
“Wij zien jaarlijks heel veel patienten, die verwezen worden omdat in hun familie darmkanker voorkomt. Familieleden van patienten met darmkanker hebben een verhoogd risico op darmkanker. Vroeger ondergingen deze patienten een darmonderzoek. Door de komst van de virtuele colonscopie kunnen veel van deze patienten op een weinig belastende manier gescreend worden. Zo wordt hen een colonscopie (darmonderzoek met een scoop) bespaard. Dit is voor de patienten een enorme vooruitgang”, aldus maag-, darm-, leverarts Lucette Schipper.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen