NZa: ‘Zorg op afstand’ krijgt vervolg

Array

Ervaringen zorg via beeldscherm positief
Het experiment ‘zorg op afstand’ eindigt per 1 juli 2010. Omdat de resultaten positief zijn, mogen deelnemende zorgaanbieders na beeindiging van het experiment de kosten voor deze vorm van zorg blijven declareren tot 1 januari 2012. In de tussentijd bekijkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Actiz en VWS op welke manier deze vorm van zorg structureel gefinancierd kan worden.

‘Zorg op afstand’ is het volgen van en communiceren met clienten via een beeldscherm, ook wel screen-to-screen zorg genoemd. Screen-to-screen zorg wordt ingezet voor mensen die geen indicatie voor intramurale zorg hebben, maar wel een indicatie voor verpleging en/of persoonlijke verzorging. Deze vorm van zorg levert veel voordelen op, zo blijkt uit evaluaties van de NZa en het Nivel. Clienten voelen zich zekerder met dit systeem in huis en problemen worden eerder gesignaleerd. Dit ondersteunt zelfzorg en resulteert in minder opnames in ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuizen. Ook de betrokken zorgverleners zijn enthousiast over deze vorm van zorg.

Om zorg op afstand structureel te kunnen bekostigen, moet deze vorm van zorg opgenomen worden in een breder pakket aan extramurale zorg- en dienstverlening, de zogenoemde extramurale zorgarrangementen. Daarin moet onder andere duidelijk omschreven worden voor wie en wanneer zorg op afstand ingezet kan worden. Voor het einde van 2010 komt ActiZ met een voorstel voor deze zorgarrangementen. De NZa beoordeelt daarna of structurele bekostiging van zorg op afstand vanaf 2012 mogelijk is.

Het experiment heeft vijf jaar geduurd: 30 zorgaanbieders leveren inmiddels deze innovatieve vorm van zorg en meer dan 1.000 clienten maken hier nu gebruik van. Aanbieders die vanuit het experiment zorg op afstand leveren, kunnen tot 1 januari 2012 per week vier uur verpleging per aansluiting blijven declareren.

Zorgaanbieders die tussen nu en 1 januari 2012 willen starten met het aanbieden van zorg op afstand, kunnen hiervoor gebruik maken van de Beleidsregel Innovatie.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen