Regisseur met schizofrenie maakt film over psychosen

Array

Verloren Jaren in première in Den Haag
In Den Haag gaat dinsdag 13 april de film Verloren Jaren in première. Hoofdpersoon Bart studeert aan de filmacademie als hij te maken krijgt met zijn eerste psychose. De film is een initiatief van regisseur Bas Labruyère, die de ziekte schizofrenie heeft. Het doel van de film is om in 75 minuten duidelijk te maken wat voor verwoestende invloed een eerste psychose heeft op het leven van jongeren.

Bart studeert aan de filmacademie als het noodlot toeslaat. De student kampt met zijn eerste psychose, maar weigert hulp te zoeken zodat hij steeds verder aftakelt. Bart wordt gespeeld door Wouter de Jong, bekend geworden door zijn rol als Milan Verhagen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Andere acteurs zijn onder andere Frederik de Groot en Sijtze van der Meer. De première is om 14.00 uur in Filmhuis Den Haag in Den Haag.

Het scenario van de dramafilm is gebaseerd op ervaringen van Bas Labruyère. De 35-jarige regisseur heeft de ziekte schizofrenie en heeft zelf te kampen gehad met psychosen. Pas na drie jaar liet hij zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Na zijn herstel schreef hij een brief om zijn ervaringen met zijn familie en vrienden te delen. Gestimuleerd door zijn behandelaar Wim Veling, besloot hij de brief te verfilmen.

Verloren Jaren is de eerste film waarbij de kijker door de ogen van een ervaringsdeskundige een psychose ervaart. Het project wordt ondersteund door Haagse Parnassia, psycho-medische zorg, en is tot stand gekomen dankzij steun van geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide. Met de film willen de betrokkenen aandacht vragen voor de eerste tekenen van psychosen. De film is geproduceerd door JensenFrisbee in samenwerking met Parnassia en zal te zien zijn op www.verlorenjaren.nl.

“Met deze film hopen we dat men meer alert wordt op mogelijke signalen van beginnende psychosen en deze sneller worden opgepikt”, zegt Hans Sijbesma, directeur AstraZeneca. Parnassia-directeur Zorg Ellen van Hummel: “De film is niet alleen voor de jongeren zelf gemaakt, maar ook voor hun omgeving.” Labruyère wil met de film de kijker mee laten beleven hoe het is om te leven met psychosen. “Mensen om mij heen snappen door de film pas wat het is om een psychose te hebben.”

Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze vaak niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of de voortekenen daarvan wordt behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen