Rouvoet pleit voor benutten sociale netwerken in zorg

Array

In de zorg kan meer gebruik worden gemaakt van de eigen netwerken van patienten. Zo kan voorkomen worden dat mensen ‘nodeloos’ afhankelijk worden van zorgverleners en in een zorgcircuit komen waar ze lastig uitkomen. Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl. Volgens Rouvoet zijn mensen soms te afhankelijk geworden van professionals in de zorg.

“De overheid kan en moet niet alles willen doen, maar kan mensen wel helpen dingen op te lossen. Dan mag je de onderlinge solidariteit en de vitaliteit van mensen en hun netwerk aanspreken voordat je besluit of voordat het nodig is het officiele zorgtraject in te gaan.”

Rouvoet wil meer ‘onderlinge verantwoordelijkheid’ tussen mensen. Hij neemt daarmee afstand van het begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ dat de eerste kabinetten-Balkenende kenmerkte. “Het afstoten van verantwoordelijkheid kan koud zijn.”

Jeugdzorg
“In de jeugdzorg zien we dat een proces op gang is gekomen dat onder professionele begeleiding het eigen netwerk rond mensen wordt ingeschakeld. Zo ken ik het voorbeeld van een autistische jongen die met behulp van familie en buren thuis kan blijven wonen en niet in een dure instelling hoeft. Maar als het nodig is, kan er uiteraard worden teruggevallen op de professional,” legt Rouvoet uit.

Resultaten
Met dit zogenoemde ‘eigen-krachtprincipe’ worden volgens Rouvoet goede resultaten behaald. “In Overijssel is men daar veel mee bezig geweest, en het blijkt dat men er in 80 procent van de gevallen goed uitkomt.” Benutten van de eigen kracht geeft mensen volgens Rouvoet meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Bezuinigingsmaatregel
De demissionair vicepremier pleit ervoor om het eigen-krachtprincipe breder in te zetten in de zorg, zoals bij ouderen en gehandicapten. “Het heeft te maken met de grondgedachte dat er veel meer kracht en vitaliteit in de samenleving zit dan waar we nu gebruik van maken. Het is geen bezuinigingsmaatregel, maar het scheelt wel degelijk kosten als je het goed doet.”

Bron: ChristenUnie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen