Beroerte grootste doodsoorzaak bij vrouwen

Nog veel misverstanden over hart- en vaatziekten
Den Haag, 11 april 2010 ? Veel Nederlanders slaan de plank mis als het gaat om kennis van hart- en vaatziekten. Veel Nederlanders zien hart- en vaatziekten ten onrechte als een echte mannenkwaal. Volgens 66% van de Nederlanders overlijden meer mannen dan vrouwen aan hart- en vaatziekten. Slechts 8% denkt dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is onder Nederlandse vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok|NetPanel in opdracht van de Nederlandse Hartstichting in het kader van de Hartweek, de collecteweek van 11 t/m 17 april. Het Ruigrok |NetPanel onderzoek is uitgevoerd onder 615 Nederlanders.

Misvattingen doodsoorzaak mannen en vrouwen
Er is veel onduidelijkheid over ziekten waaraan Nederlanders het meest overlijden. Hoewel mannen het meest overlijden aan longkanker (9.8% CBS 2008) en vrouwen aan een beroerte (7.9% CBS 2008), denkt bijna 70% van de ondervraagden dat mannen voornamelijk overlijden aan een hartaanval (6.7% CBS 2008). Ook denken de ondervraagden (63%) dat vrouwen het meest overlijden aan borstkanker (4.7% CBS 2008). Maar liefst 31% van de vrouwen sterft aan hart- en vaatziekten (cijferrapport Hartstichting 2009) en is daarmee de grootste reden van sterfte onder vrouwen.

“1 op de 3 Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte. Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk en we stimuleren onderzoek naar onder meer nieuwe mogelijkheden voor behandeling. Tijdens onze Hartweek vragen we om geld voor onderzoek. Dankzij onderzoek hebben hartpatienten een betere overlevingskans en verbetert de kwaliteit van leven na een incident,” aldus Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting.

Risicofactoren hart- en vaatziekten bekend
Nederlanders zijn zich wel bewust van de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Maar liefst 89% weet dat de ziekten veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl waarbij erfelijkheid ook een rol kan spelen.

Kennis over klachten hoge bloeddruk en hoog cholesterol verdeeld
Een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte zijn risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk of hoog cholesterol wordt vaak bij toeval ontdekt aangezien het geen of nauwelijks klachten veroorzaakt. Dit is bekend onder 34% van ondervraagden. Een even groot percentage denkt echter dat je nerveus en opgejaagd wordt door een te hoge bloeddruk. Voor een hoog cholesterolgehalte geldt hetzelfde: 40% weet dat het niet of nauwelijks klachten veroorzaakt, maar toch denkt ook 31% dat vermoeidheid een klacht is van een te hoog cholesterol.

Over de Nederlandse Hartstichting
De Nederlandse Hartstichting is opgericht in 1964 om hart- en vaatziekten onder Nederlanders te voorkomen en te bestrijden. Op dit moment zijn er zo?n 1 miljoen hart- en vaatziektepatienten. In 2020 zullen dit er naar verwachting 1.3 miljoen zijn. De Nederlandse Hartstichting is afhankelijk van giften en besteedt donaties aan wetenschappelijk onderzoek, patientenzorg, preventie en voorlichting. In de afgelopen 25 jaar heeft de Hartstichting door haar werk direct en indirect jaarlijks voor ? 334 miljoen bijgedragen aan het dalen van de maatschappelijke kosten van hartinfarcten*. De Nederlandse Hartstichting is trots dat hart- en vaatziekten sinds 2009 niet meer doodsoorzaak nummer 1 zijn onder Nederlanders. Voor meer informatie www.hartstichting.nl

* Promotie onderzoek van Karen Maas, Erasmus Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen