Principe-akkoord CAO Huisartsenzorg: behoud koopkracht

Array

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben een principeakkoord bereikt voor de nieuwe CAO Huisartsenzorg. Dit krijgt een looptijd van 1 april 2010 tot 1 april 2011. Het akkoord kent twee hoofdpunten: behoud van de koopkracht en een betere positie voor gediplomeerde triage-assistenten in de avond-, nacht- en weekeinddiensten.

Bij het principeakkoord waren werknemersorganisaties NVDA, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak betrokken en werkgeversorganisaties LHV en VHN. De CAO Huisartsenzorg geldt voor ongeveer 14.000 werknemers bij huisartsenpraktijken en huisartsenposten.

Behoud koopkracht
Er is een afspraak gemaakt over het behoud van koopkracht in de vorm van een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,25%. De eindejaarsuitkering komt hiermee structureel op 4,5%.

Positie triage-assistenten op de huisartsenpost
Aan de functie van triage-assistent op de huisartsenpost is de afgelopen jaren veel aandacht besteed, onder meer met extra opleidingen en het verplicht stellen van het door de VHN ingevoerde diploma triage-assistent.
De triage-assistent die het VHN-diploma behaalt of heeft behaald, krijgt met ingang van 1 april 2010 een toelage van 2%. Twee jaar na het behalen van het diploma en bij goed functioneren als triage-assistent volgt nog eens 2%. De triage-assistent in het bezit van het VHN-diploma en werkzaam in de dagzorg krijgt deze toelage ook.

Daarnaast is afgesproken om de functie van triage-assistent opnieuw te beschrijven en te waarderen gedurende de looptijd van de CAO. In de uitkomst van het functieonderzoek wordt de toelage zo nodig kostenneutraal verwerkt.

De opleiding tot gediplomeerd triage-assistent is intensief en kostbaar. In de looptijd van deze CAO overleggen partijen over de opleidingsvereisten en over terugbetaling van de opleidingskosten wanneer nieuw in dienst tredende triage-assistenten bij de huisartsenposten binnen twee jaar na het behalen van het diploma vertrekken. Sociale partners richten nog dit jaar een sociaal fonds op voor arbeidsmarktbeleid en opleidingen, zodra er een oplossing is voor de premieheffing voor dit fonds. De premie is binnen de sector voorlopig kostenneutraal.

Partijen vinden een goede beroepskwalificatie van groot belang. Daarom wordt er in de CAO een mogelijkheid opgenomen om de doktersassistent zonder vakdiploma alsnog te kwalificeren via een EVC-procedure. Dat wil zeggen: op basis van de ‘eerder verworven competenties’ in de beroepspraktijk.

De partijen zetten hun gezamenlijke inspanningen voort om doktersassistent als beroep in de wet BIG erkend te krijgen.

Goedkeuring achterban
Partijen leggen dit akkoord met een positief advies ter goedkeuring voor aan hun leden.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen