Binnenkort huisartsentekort in Twente

Array

Tijdens het COPD-symposium van de Stichting Tocht (zie ook het bovenstaand  bericht)  kwam naar voren dat dertig tot veertig Twentse huisartsen met een eigen praktijk in de komende jaren met pensioen gaan.  De nieuwe generatie huisartsen wil evenwel geen praktijken overnemen.  Men wil een dienstverband en parttime werken.  Dat wil zeggen als huisartsen 70% parttime werken,  dan draaien zij 36 uur in 3,5 dagen.

Tijdens het symposium kreeg ondergetekende de vraag of er een oplossing voor dit huisartsentekort bestaat.  Mijn antwoord: regionale beroepskrachtenplanning van huisartsen en gediplomeerde verpleegkundigen is een vereiste om de te verwachten groeiende zorgvraag van chronische zieken te beantwoorden.  In Nederland ontbreken regionale instanties die zich hiermee bezighouden. In Canada bijvoorbeeld is de toekomstige beschikbaarheid van professionals de eerste pilaar van het chronische ziekenbeleid. (zie ook het volgende bericht).  Ik hoop dat in Twente zorgverzekeraar Menzis, gemeenten en provincie Overijssel de handen inéén slaan om te anticiperen op dit tekort.  Laat men niet wachten, totdat een massamediale rel ontstaat omdat in een of ander Twents dorp patienten geen huisarts kunnen krijgen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen