Defensie integreert haar patiëntenzorg

Array

De Dienst Militaire Gezondheidszorg van het Ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de zorgverlening in kazernes, op schepen, in veldhospitalen in Afghanistan en elders en in intramurale instellingen in Utrecht,   Driehuis en Doorn.  De dienst bestaat sinds kort: vroeger hadden landmacht, luchtmacht en marine eigen medische diensten.  In het leger werken huisartsen en bedrijfsartsen geïntegreerd, volgens het aloude en bewezen model van de Marine: de huisarts is ook poortwachter voor de bedrijfsgeneeskunde.

De Dienst Militaire gezondheidszorg bereidt dit jaar een lange termijnvisie voor. Die moet begin 2011 beschikbaar zijn. Verpleegkundige en senior beleidsmedewerker Jeanet Pijpker-Westervoorde en Kolonel-arts Johan Dreverman zijn trekkers van dit visie project,  dat een stuurgroep kent en twaalf (!) werkgroepen. Zij waren op maandag 29 maart bij ondergetekende op bezoek.  Zij wilden mijn visie vernemen op lange termijn ontwikkelingen in  de zorg.  Ik heb hen aangeraden de militaire gezondheidszorg als één samenhangend geheel te zien en zich te spiegelen aan de Vetran’s Health Administration en Kaiser Permanente.  Bij beide liggen, net als bij het Nederlandse leger,  financiering en zorgaanbod in één hand. Dat biedt kansen voor taakherschikking, telezorg, professionele afspraken tussen diverse zorgprofessionals en disease management benadering voor mensen met een post traumatisch stress syndroom en voor militairen met blijvend somatisch letsel.

Ik heb ook de suggestie gedaan het leger ook in te zetten in noodsituaties in Nederland.  Denkbaar is trauma-helicopters in de civiele zorg in een organisatie onder te brengen met die van het leger in Nederland.  Ook is denkbaar om bij grote vaccinatieprogramma’s zoals bij de Mexicaanse griep de Dienst Militaire Gezondheidszorg om assistentie te vragen.  Het leger is tenslotte een bedrijf met grote logistieke ervaring.  Ik heb genoemde Pijpker en Dreverman uitgenodigd om hun in 2011 gerede visie te bespreken op een van de Julius congressen. Op 2 juli 2010 vindt het jaarlijkse Nationale Congres over geïntegreerde zorg plaats. Daarop spreken onder meer Minister Klink, Kaiser Permanente topman Paul Wallace en twee Duitse experts op dit terrein. Vele workshop inleiders willen graag met u hun ervaringen uitwisselen. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen