Landelijke invoering SON-test voor autisten vermindert instroom in Wajong

MedicalFacts besteedde al eerder uitgebreid aandacht aan de toename van het aantal Wajongeren. Autisten nemen een groot deel van de instroom in de Wajong voor hun rekening, terwijl zij vaak niet thuishoren in de bijstand. Autisten kunnen vaak gewoon aan het werk. Dit kan worden gerealiseerd als ze niet in een vroegtijdig stadium al onterecht naar de Wajong worden doorverwezen. Hierdoor kan het aantal Wajongeren ook flink worden beperkt.Peter Tellegen, docent toegepaste psychologie aan de Universiteit van Groningen, geeft aan dat veel autistische jongeren onterecht arbeidsongeschikt worden verklaard, zo vertelde Jolanda Clement.

“Jongeren die in aanmerking komen voor speciaal onderwijs of een uitkering worden onderworpen aan een intelligentietest. En de test die hier standaard wordt gebruikt is ongeschikt voor autisten.” Als gevolg van de uitslagen van de zogeheten WISC-test worden autistische jongeren naar verkeerd onderwijs gestuurd en krijgen les onder hun niveau. De jongeren worden hierdoor enorm beperkt met als resultaat dat velen van hen later niet kunnen werken en in de Wajong terechtkomen. Bij scholen is niet bekend is dat de test niet geschikt is voor autisten. En juist het invoeren van een andere test kan zorgen voor minder instroom van autisten in de Wajong en betekent dus een forse besparing zonder verlies van kwaliteit van zorg en onderwijs voor autisten. Gezien de bezuinigen, moet de stijging een halt worden toegeroepen. Met de invoering van de nieuwe wet (Wajong), is het de bedoeling om zoveel mogelijk Wajongeren weer aan het werk te krijgen. Een ander idee om te bezuinigen is om de jongeren niet het volledige minimumloon te geven, maar 70 procent ervan.

Op afstand van de arbeidsmarkt betreft het geheel van regelingen voor inkomensondersteuning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het betreft met name de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten (Wajong), de Wet sociale werkvoorziening (WSW), de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet op de arbeidsongeschiktheidverzekering (WAO) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. In totaal gaat het bij deze regelingen in 2010 om circa 19,5 miljard euro. Aanverwante regelingen, zoals de AWBZ en speciaal onderwijs worden waar relevant, ook betrokken. In deze regeling is geen voorstel opgenomen om de SON-test in plaats van de WISC-test op te nemen. Landelijke invoering van de SON-test,  die heel visueel is, en daarmee uitermate geschikt is als hulpmiddel voor indicatiediagnostiek bij autisten. Maar ook voor kinderen met een andere moedertaal dan het Nederlands. Deze test is oorspronkelijk ontwikkeld voor dove kinderen.

Bron: MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen