Marktwerking op dood punt? Neen, op de gulden middenweg

Array

Stuck in the middle en het slechtste van twee werelden, met deze woorden beoordeelt de werkgroep van hoge ambtenaren het tegenwoordige financiele beleid in de gezondheidszorg.  Deze werkgroep beschreef de bezuinigingsvoorstellen van 20% voor de curatieve zorg.   Zij percipieert dat het bestaande financiele beleid halverwege van overheidssturing naar marktwerking is.  Maar dit beleid zet niet door.   Men zit vast in het midden, stuck in the middle, wat ik vertaal als op een doodpunt.

Daardoor heeft het thans, volgens de ambtenaren, de slechte kenmerken van zowel marktwerking als overheidssturing:  het slechtste van twee werelden. Tijdnes het Nationaal Congres Volksgezondheid op 8 en 9 april in de Doelen, met 900 deelnemers, hielden Marieke van der Waal en ondergetekende een workshop over deze recente ambtelijke voorstellen.

Een van de vragen aan de workshopdeelnemers betrof het wel of niet begraven van marktwerking. Tot mijn verrassing kwamen genuanceerde opvattingen naar voren. Wellicht zit Nederland niet op een dood punt maar op een gulden middenweg. Wel marktwerking voor eenvoudige medisch specialistische ingrepen zoals  heup- en knie-operaties. Geen marktwerking voor eerstelijn, chronische zorg en acute zorg. De ge noemde ambtelijke werkgroep wil dat politieke partijen nu eens duidelijke kiezen voor ofwel overheidssturing –dat is hun alternatief A) ofwel voor marktwerking (alternatief B). In een interview na afloop van de workshop, gepubliceerd in het ochtendblad Spits van 9 april, heb ik gepleit voor goede en goedkope Hema-zorg, met een mix van marktwerking en overheidssturing.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen