NRS Young Investigator Award voor onderzoek naar idiopathische longfibrose

Duidelijkheid voor patienten met ernstige longaandoening
De eerste NRS Young Investigator Award is uitgereikt aan Nicoline Korthagen van het centrum Interstitiele Longziekten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein voor onderzoek naar ziektemarkers voor longfibrose. De jury van de Netherlands Respiratory Society (NRS: de landelijke vereniging van wetenschappers op het gebied van longziekten) roemt het onderzoek waarin het belang van duidelijkheid voor patienten die leiden aan deze relatief onbekende en zeer ernstige aandoening centraal staat. De NRS Young Investigator Award is een initiatief van de Netherlands Respiratory Society (www.nrs-science.nl) en wordt uitgereikt aan een jonge onderzoeker (maximaal 35 jaar) om de verdere ontwikkeling van het onderzoek naar respiratoire aandoeningen aan te moedigen.

Longfibrose: een ernstige maar onbekende aandoening

Het onderzoek van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein richt zich op het vinden van ziektemarkers voor longfibrose. Dit is een chronische aandoening waarbij het longweefsel wordt aangetast door de vorming van bindweefsel (littekenweefsel). In het onderzoek wordt gezocht naar eiwitten in het bloed, in de longen of weefsel van patienten en naar genetische variaties die invloed hebben op het ontstaan of de progressie van interstitiele longaandoeningen. De focus van het onderzoek ligt op moleculaire en cellulaire processen die inzicht kunnen geven in het mechanisme van de ziekte.

Nicoline Korthagen: “Longfibrose is een zeer ernstige ziekte waar weinig over bekend is. De meeste patienten overlijden al binnen vier jaar. Wij willen met dit onderzoek duidelijkheid verschaffen voor de patienten over het verloop van de ziekte en hun verwachtingen. Dit doen wij met een multidisciplinair team bestaande uit specialisten op het gebied van longziekten, genetica en biologie. Deze prijs is een prachtige erkenning voor het werk dat wij doen.”

Volgens de jury, bestaande uit voorzitter Dr. Niki Reynaert (UMC Maastricht), Dr. Jeroen Hiltermann (UMCG) en Dr. Suzanne Zuyderduyn (LUMC) is het onderzoek van groot belang voor patienten. “Mensen die leiden aan deze ernstige ziekte hebben vaak geen idee waar ze aan toe zijn. Dit onderzoek zal zorgen voor meer duidelijkheid en is daarom belangrijk voor de patienten en hun omgeving”, aldus Niki Reynaert.

De NRS wil de Young Investigator Award jaarlijks uitreiken en wil hiermee talentvolle Nederlandse onderzoekers stimuleren tot hoogstaand onderzoek naar longziekten. Aan de prijs is  een geldbedrag van € 5.000,- verbonden, dat bestemd is voor wetenschappelijk onderzoek en/of opleiding van de onderzoeker.

Over NRS

NRS (Netherlands Respiratory Society; Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband) is opgericht op 19 maart 2009 met als doel een platform te zijn voor respiratoir onderzoek in Nederland. De missie van de NRS is om door gebruik te maken van basaal-, klinisch en translationeel onderzoek de ziektelast te verminderen en ontwikkeling van respiratoire ziektes te voorkomen. Dit omvat alle respiratoire aandoeningen, zowel algemene ziektes zoals astma en COPD, maar ook zeldzame aandoeningen zoals cystic fibrosis (taaislijmziekte), pulmonale hypertensie en interstitiele longziekten. De NRS richt zich daarbij op optimale interactie tussen Nederlandse onderzoekers uit verschillende disciplines, topkwaliteit training van onderzoekers en beschikbaarheid van onderzoeksfondsen. De Young Investigator Award van de NRS wordt mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Chiesi Pharmaceuticals B.V., specialist in de ontwikkeling van medicijnen tegen longziekten. Chiesi stelt een bedrag ter beschikking aan het organiserend collectief van beroepsbeoefenaren van de NRS, zodat zij deze prijs kunnen toekennen die van betekenis is voor de uitoefening van de geneeskunde op het gebied van longziekten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen