RVZ:gezondheidszorg op de schop

Array

Om de zorgkosten betaalbaar te houden moet de gezondheidszorg ingrijpend worden gereorganiseerd. Ziekenhuizen moeten beter gaan samenwerken en er moet meer worden ingezet op preventie. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, de RVZ, een adviesorgaan van de regering. De RVZ wil dat de rol van huisartsen fors wordt uitgebreid.

Meer nadruk op hervorming  van de zorg in plaats van op bezuinigingen
In het advies van de RVZ  staat dat huisartsenposten flink moeten worden uitgebreid. In de toekomst zouden daar ook kleine chirurgische ingrepen gedaan moeten worden. Ook wil de RVZ dat de ziekenhuizen in een regio de zorg beter op elkaar afstemmen. Er moet meer aan preventie worden gedaan. In plaats van zorgverlenen, moet de nadruk gelegd worden op begeleiding van mensen ter voorkoming van problemen.  Zo zijn er  veel meer chronische patienten dan vroeger die om hulp vragen en de verwachting is dat deze groep in de toekomst flink zal toenemen.

Daarnaast zullen mensen zelf meer moeten doen om gezond te blijven, zoals stoppen met roken,  meer bewegen en gezond eten. De RZV verwacht dat mensen met een ongezonde levensstijl die ziek worden, in de toekomst meer zullen moeten gaan betalen voor de zorg.

Het rapport is vandaag verschenen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen