Veertig spoedeisende hulpafdelingen gaan dicht!?

Array

In 2015 zijn veertig van de honderd Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s)  in Nederland gesloten. Als dat is gebeurd, duurt voor de Nederlandse burger de gemiddelde reistijd naar een SEH twee minuten langer dan nu het geval is.  Daarmee heeft de ziekenhuissector vele  miljoenen bespaard.  Deze informatie staat in de ambtelijke Brede Heroverwegingen voor 20%  bezuinigingen, die het Ministerie van Financien op donderdag 1 april uitbracht.  De rapportage was voor ondergetekende niet goed na te rekenen. Ik begrijp vooralsnog dat met de genoemde sluiting een bezuinigingsbedrag van 260 miljoen Euro wordt nagestreefd.

Mijn commentaar is het volgende. De sluiting van 40 SEH’s heeft enorme gevolgen voor de taakverdeling tussen ziekenhuizen. Voor de hand ligt, dat ziekenhuizen zonder SEH zich vooral richten op planbare ofwel electieve zorg. Deze ziekenhuizen kunnen geen acute obstetrie meer bieden en evenmin kindergeneeskunde die daarmee samenhangt. Waarschijnlijk wordt ook de Intensive Care voor deze ziekenhuizen bedreigd,  omdat zonder SEH onvoldoende bedrijfsdrukte van postoperatieve spoedpatienten bestaat. Ik denk dat de ambtelijke voorstellen niet over vijf jaar zijn gerealiseerd vanwege hun ingrijpende karakter. Wel geven ze op zich een juiste richting op lange termijn aan. Wit u zelf de genoemde heroverwegingen inzien? Klik dan hier. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 17 september vindt het jaarlijks congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Dan is intussen bekend hoe politieke partijen reageren op het hiergenoemde voorstel.  Het traditionele spoeddebat tijdens het congres gaat in op deze kwestie. Verder zijn er talloze workshops over recente ontwikkelingen in ambulancezorg, crisisdiensten geestelijke gezondheidszorg, huisartsenposten en SEH’s. Geeft u leiding in de spoedzorg? Bent u ervaren zorgverlener? Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen