OU blijkt beste aanbieder van universitaire deeltijdopleidingen

De vorige week verschenen Keuzegids Deeltijdstudies 2010 concludeert dat de Open Universiteit de beste deeltijdopleidingen van alle Nederlandse universiteiten biedt. Een vergelijking van de Nederlandse universiteiten die deeltijdopleidingen aanbieden, toont dit aan. De OU-opleidingen Psychologie en Rechten scoren de eerste plaats in de ranking van universitaire deeltijdopleidingen in deze studierichtingen. Deze topscores voegt de OU toe aan haar recentelijk, vanaf eind 2009, verkregen waarderingen: tweede universiteit van Nederland, tweede plaats voor al haar universitaire masteropleidingen, beste universitaire bacheloropleidingen voor vijf van de zes bachelors die zij aanbiedt.

Waardering
Het programma en de strakke organisatie van de opleidingen Psychologie en Rechten krijgen een zeer positieve beoordeling in de keuzegids. Dit geldt tevens voor de opleidingen Informatica en Milieunatuurwetenschappen van de Open Universiteit, die ook een mooie vermelding krijgen.

Prestatie
De Open Universiteit is zeer tevreden met deze positieve beoordelingen. Collegevoorzitter Theo Bovens: “Ik zou het verschrikkelijk hebben gevonden als we niet als beste uit de enqu(ee)te waren gekomen. Immers, dit is waar de Open Universiteit voor is opgericht. We zijn het aan onze stand verplicht het beter te doen dan onze collega-universiteiten. Ik weet echter dat deze mooie beoordeling niet vanzelf tot stand komt. Dagelijks werken honderden medewerkers hier keihard aan. Dat onze studenten, maar daarnaast ook de experts, zo positief over ons oordelen, vind ik een fantastische waardering.”

Informatiebronnen
In de Keuzegids Deeltijdstudies 2010 zijn de studentoordelen uit de Nationale Studenten Enqu(ee)te (NSE) 2009 meegenomen, evenals de expertoordelen uit de VBI- of visitatierapporten, opgesteld voor de accreditatie van opleidingen. In deze rapporten worden twintig ‘facetten’ van de kwaliteit van opleidingen beoordeeld. Voor de Keuzegids zijn steeds vijf facetoordelen gebruikt, die te maken hebben met de vraag of het niveau van een opleiding voldoende is. De redactie van Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) stelt jaarlijks de Keuzegidsen Hoger Onderwijs samen.

Thuisuniversiteit
De Open Universiteit biedt afstandsonderwijs. Studenten volgen een bachelor- of masteropleiding, korte programma’s of afzonderlijke cursussen. Inschrijven kan 365 dagen per jaar. Afgebakende studiejaren van 12 maanden, zoals de traditionele universiteiten hanteren, kent de OU niet. Er vinden geen colleges plaats; een student bepaalt plaats (bijv. thuis) en tempo van studie zelf. De student heeft toegang tot een digitale leeromgeving en kan gebruik maken van mentoraat, studiebegeleiding en faciliteiten van een studiecentrum in de buurt om bijvoorbeeld tentamens af te leggen. Door haar onderwijsvorm is de Open Universiteit op bepaalde punten niet te vergelijken met de traditionele universiteiten.

Meer informatie over de Keuzegids Deeltijdstudies 2010, vindt u op http://www.keuzegids.org/p1038.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen