Verklaren van onverklaarbare lichamelijke klachten

Array

Wanneer er voor lichamelijke klachten geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is, zitten arts en patient al gauw met de handen in het haar. Terwijl de arts niet goed weet hoe hij de klachten kan behandelen, voelt de patient zich vaak niet begrepen. Vaak wordt aangenomen dat de klachten veroorzaakt worden door psychische problemen.

Maar waarom zouden psychische problemen leiden tot lichamelijke klachten? Die vraag stelde Lineke Tak zich in haar promotieonderzoek. Ze richtte zich daarbij op het mogelijke belang van de lichamelijke systemen die reageren op psychosociale stress – de stress die bijvoorbeeld ontstaat bij ingrijpende levensgebeurtenissen. Deze “stress responsieve systemen” zijn: het autonoom zenuwstelsel, de hypothalamus-hypofyse-bijnier as en het afweersysteem.

Op basis van meta-analyses en prospectieve data van een groot bevolkingsonderzoek concludeert Tak dat de stress responsieve systemen lang niet bij alle patienten met onverklaarde lichamelijke klachten verstoord zijn. Binnen bepaalde subgroepen van de patientenpopulatie Рbijvoorbeeld jongvolwassenen en mensen met de diagnose chronisch vermoeidheid syndroom Рlijken veranderingen in de stress-responsieve systemen echter w̩l een rol te spelen. Door deze subgroepen beter te herkennen, kunnen patienten met deze klachten mogelijk beter geholpen worden, aldus Tak. Nader onderzoek om deze subgroepen in kaart te brengen, is dan ook geboden.

Lineke Tak (Apeldoorn, 1983) studeerde geneeskunde te Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door NWO. Tak gaat werken bij de GGZ-instelling Dimence, waar ze de opleiding tot psychiater zal volgen.

Dysfunction of stress responsive systems in somatization
Datum: 20 januari 2010

Promotie: mw. L.M. Tak, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dysfunction of stress responsive systems in somatization

Promotor(s): prof.dr. J. Ormel, prof.dr. J.P.J. Slaets

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen