CAO VVT: werkgevers willen graag verder praten

Array

ActiZ betreurt de stap van de vakbonden om het overleg over een nieuwe CAO af te breken. Gezien de slechte financiele positie is de sector niet in staat om een ander salarisaanbod te doen dan de nullijn. Werkgevers zetten in op levensfasebeleid. Zij hechten groot belang aan behoud van medewerkers en willen hen meer perspectief en ontwikkelingsmogelijkheden bieden.
De werkgevers hebben geen financiele ruimte om af te wijken van de nullijn waarop zij hebben ingezet. De sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) staat al jaren onder druk en de inschatting is dat deze druk verder zal oplopen door naderende bezuinigingen. Wel kunnen de werkgevers meer keuzevrijheid en ontwikkelingsmogelijkheid bieden. Daarom hebben ActiZ en BTN voorstellen gedaan om onder andere de stagevergoedingen te verhogen en instroom van jeugd en zij-instromers te bevorderen. Verder willen de werkgevers in de CAO vastleggen dat personeel in de Wmo behouden blijft (met behoud van rechten) in geval van overname van een Wmo-contract door een andere aanbieder.

Leeftijdsuren
In plaats van extra verlofuren op basis van leeftijd, stellen de werkgevers een regeling voor waarbij alle werknemers een gelijk budget krijgen dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden. Zij kunnen kiezen voor uitbetaling, extra scholing en ontwikkeling of vrije tijd. Werkgevers vinden deze regeling meer passen in de huidige tijd waarin keuzevrijheid een belangrijk punt is. Deze regeling past ook in levensfasebeleid waarbij de medewerker individueel kan bepalen wat het beste bij zijn of haar situatie past.

Onregelmatigheidstoeslag
Op dit moment bestaan twee regelingen rond onregelmatigheidstoeslagen. De werkgevers hebben voorgesteld om te komen tot een uniforme regeling voor de hele VVT sector. Ook de bonden pleiten voor harmonisatie van deze regeling. Het voorstel van de werkgevers is om de regeling uit de verpleging en verzorging te gaan hanteren. Voor thuiszorgmedewerkers betekent dit dat zij erop vooruit gaan; medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen houden dezelfde regeling.

Vervolg
De werkgevers concluderen dat de bonden en de werkgevers ver uit elkaar liggen wat betreft salariseis en voorstel. Het eindbod van de werkgevers is verworpen door de bonden, waarop de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. De werkgevers zijn bereid verder te onderhandelen maar niet van voren af aan. Op andere punten dan het salaris is er al veel overeenstemming.
De huidige CAO liep tot 1 maart dit jaar. De nieuwe CAO VVT zal een looptijd hebben van één jaar.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen