Oncologisch diëtist Jeanne Vogel krijgt Muntendamprijs 2010

Array

Goed voedingsadvies aan kankerpatienten maakt wereld van verschil
KWF Kankerbestrijding kent de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2010 toe aan mevrouw Jeanne Vogel Boezeman (64) vanwege haar pioniersrol op gebied van voeding en kanker. Al meer dan 40 jaar zet zij zich in voor gespecialiseerde voedingszorg voor kankerpatienten. KWF-voorzitter Harm Bruins Slot reikt voor de 36e keer de onderscheiding uit op 17 april 2010 tijdens de landelijke KWF-dag in het Beatrixtheater in Utrecht. De Muntendamprijs bedraagt 50.000 euro door de winnaar te besteden aan een project binnen de kankerbestrijding.

Voeding is een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor de oncologische patient. Voeding heeft geen directe invloed op de tumor, maar moet gezien worden als ondersteunende therapie. Kankerpatienten kunnen hun eetlust verliezen, of hebben letterlijk moeite hun voedsel naar binnen te krijgen. Met als gevolg onbedoeld gewichtsverlies, verlies van conditie en weerstand etc. Bovendien kan de patient, doordat hij minder verzwakt raakt, de behandeling vaak beter aan. In de jaren zestig was er helemaal geen aandacht voor voedingsproblemen bij kanker.

Leidraad voor kankerpatienten
Oncologisch dietist Jeanne Vogel heeft 25 jaar geleden de Landelijke Werkgroep Dietisten Oncologie opgericht waaruit ze een Leidraad voor Voedingsdeskundigen bij kanker heeft opgesteld. Hierin werd voor het eerst concreet beschreven welk voedingsadvies voor welk soort kanker op welk moment in de behandeling het meest geschikt is. Tot op de dag van vandaag wordt die leidraad nog steeds gebruikt en maakt een standaard onderdeel uit van de behandeling van kanker.

Muntendamprijs

KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de  Prof. Dr. P. Muntendamprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patientenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins.  De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 Euro een bestemming binnen de kankerbestrijding aangeven.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen