NPCF: NMa-onderzoek naar vrije huisartsenkeuze goede zaak voor patiënt

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onaangekondigde bezoeken gebracht aan kantoren van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). De NMa onderzoekt of patienten worden belemmerd bij het veranderen van huisarts.Uit een meldactie van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) bleek begin dit jaar dat de helft van de deelnemers die aangaf te willen veranderen van huisarts daarbij belemmeringen ondervindt.

Onderlinge afspraken tussen huisartsen werd vaak aangevoerd als reden om niet te kunnen veranderen van huisarts. De NPCF maakt zich hier zorgen over omdat de patientenkoepel een ongehinderde vrije artsenkeuze voorstaat. In een gezamenlijk uitgegeven digitale brochure hebben de LHV en de NPCF aangeven dat alleen een volle huisartsenpraktijk voor de huisarts een geldige reden is om patienten zonder overleg te weigeren. Andere redenen, zoals de reisafstand tot de praktijk, kunnen in gezamenlijk overleg leiden tot de conclusie dat inschrijving voor beide partijen niet wenselijk is.

De NPCF constateert dat de NMa meerdere tips en signalen heeft ontvangen die aanleiding zijn om onderzoek te doen. De NPCF vindt het een goede zaak dat de signalen voor de NMA blijkbaar aanleiding vormen om de zaak te onderzoeken en wacht de uitkomsten van het onderzoek met belangstelling af.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen