Aswolk: Vermijd intensieve inspanningen, mensen met astma moeten alert zijn

Array

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert  binnen te blijven als de as van de vulkaanuitbarsting in IJsland neerdaalt uit de lucht.
De asdeeltjes kunnen mogelijk problemen aan de luchtwegen veroorzaken wanneer zij de longen bereiken. Mensen met astma of andere luchtwegenaandoeningen lopen een verhoogd risico. Als dat het geval is, raadt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid langdurige en intensieve inspanningen af. Het agentschap waarschuwt voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof en mogelijk ook hogere concentraties aan zwaveldioxide en koolstofdioxide. Net zoals ozon in de zomer kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat die stoffen de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart- en bloedvaten.De uitbarsting van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof, mogelijk komen ook zwaveldioxiden en koolstofdioxide nu in hogere concentraties in de lucht voor. Die stoffen kunnen, net zoals ozon in de zomer, gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat ze de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart en -bloedvaten. De concentratie van de vervuilende stoffen in de lucht, de hoeveelheid van die stoffen die men binnen krijgt en de individuele gevoeligheid bepalen of iemand last heeft van deze luchtverontreiniging. Wie extra gevoelig is vermijdt best langdurige fysieke inspanningen en drukke verkeerspunten. In onderstaande tekst vindt u de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen en aanbevelingen.


Waaruit bestaat vulkaanstof?

De wolk van stof en as, die de vulkaan tot hoogtes van meer dan 10 kilometer kan uitstoten, kan tot in de wijde omtrek zijn sporen in de atmosfeer nalaten. De verwachting is dat de stofwolk morgen in de vroege ochtend ons land bereikt. Dit zou aanleiding kunnen geven tot een kortstondige toename van fijn stof in de lucht. De stofwolk kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed boven het land en mogelijk ook een lichte zwavelgeur veroorzaken.
De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas samen met zwaveldioxide. De partikels zijn dusdanig klein dat ze kunnen worden ingeademd.
Wat kan ik doen om minder vervuilende stoffen binnen te krijgen?

De hoeveelheid vervuilende stoffen die je binnen krijgt neemt toe naarmate je dieper en sneller ademt, zoals tijdens intensieve lichamelijke activiteit. Iedereen vermijdt daarom deze dagen best langdurige en intensieve (sport)inspanningen. Gevoelige personen vermijden best belangrijke fysieke inspanningen én verkeersdrukke straten omdat daar sowieso meer stof hangt.
Welke symptomen kunnen optreden?

  • vermindering van de ademhalingsfuncties;
  • toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis, …);
  • toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met astma en COPD (chronisch obstructief longlijden).

Hoe wordt er geïnformeerd over de luchtkwaliteit?

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) volgt continu de actuele toestand, de evoluties en gemiddelde concentratie fijn stof op.

Wie moet zeker rekening houden met de aanbevelingen?

Een aantal groepen mensen is gevoeliger voor luchtverontreiniging. De gevoelige groepen zijn:

  • kleine kinderen en ouderen;
  • personen met chronische ziekten van de luchtwegen (emphyseem, astma, chronisch obstructief longlijden of COPD);
  • mensen met hart- en vaatziekten.

Is de luchtkwaliteit binnen beter dan buitenshuis?

Jammer genoeg is de concentratie van fijn stof binnenshuis niet aanzienlijk lager dan buitenshuis. Fijn stof deeltjes zijn zo klein (diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter) dat ze zich gemakkelijk naar binnen verplaatsen. De sportactiviteit van buiten naar binnen verplaatsen lost dus weinig op.
Hoe lang zal deze verhoogde luchtvervuiling duren?

Volgens de meest recente weersvoorspellingen worden, vanaf zaterdag, de verspreidingscondities gunstiger door de toenemende windsnelheid.
Waarom mogen vliegtuigen niet vliegen?

De stofwolk bevindt zich op grote hoogte, net op vlieghoogte, en vormt zo een gevaar voor de vliegtuigmotoren die erg gevoelig zijn voor vuildeeltjes en dus voor de luchtveiligheid.
Meer info

Meer informatie is terug te vinden via volgende kanalen:

  • Op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij www.vmm.be kunt u de actuele toestand, de evoluties en gemiddeldes van de concentratie fijn stof raadplegen.
  • Vanaf 5 uur ’s morgens worden op de website www.irceline.be de actuele concentratie van fijn stof (PM10 en PM2.5) en andere luchtvervuilende stoffen in de meetstations van de drie gewesten elk uur weergegeven. Op die site zijn ook de verwachte waarden te vinden. Een geactualiseerde voorspelling wordt elke dag rond 10u30 gepubliceerd.
  • Voor vragen van de bevolking is het gratis nummer 1700 (Contactpunt Vlaams Infolijn) bereikbaar (tijdens de kantooruren).

Indien er meer fijn stof is door de wolk, raadt zorg en Gezondheid iedereen deze dagen aan best langdurige en intensieve (sport)inspanningen te vermijden. Gevoelige personen vermijden best belangrijke fysieke inspanningen én verkeersdrukke straten omdat daar sowieso meer stof hangt. De gevoelige groepen zijn kleine kinderen en ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen (emphyseem, astma, chronisch obstructief longlijden) en mensen met hart- en vaatziekten. Vermoedelijk blijft de aswolk hoog in de lucht, maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

De symptomen die kunnen optreden zijn vermindering van de ademhalingsfuncties, toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis, …) en toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met astma en chronisch obstructief longlijden.
Het is de intergewestelijke cel voor het leefmilieu die de actuele toestand, de evoluties en de gemiddelde concentratie fijn stof continu opvolgt.

Deeltjes makkelijk binnenshuis
Het Vlaams agentschap wijst er nog op dat de concentraties fijn stof binnenshuis niet aanzienlijk lager liggen dan buitenshuis. De deeltjes zijn zo klein dat ze zich makkelijk naar binnen verplaatsen. De sportactiviteit van buiten naar binnen verplaatsen lost dus weinig op.
Volgens de weersvoorspellingen zouden vanaf zaterdag de verspreidingscondities gunstiger worden door de toenemende windsnelheid.

Meer info is te vinden op www.zorg-en-gezondheid.be, met links naar de Vlaamse Milieu Maatschappij (www.vmm.be) en www.irceline.be.

Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen