Dertig jarig jubileum Zorggroep Almere

Deze week is het precies dertig jaar geleden dat Zorggroep Almere werd opgericht. De Zorggroep heette toen nog Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Almere (SMGA) en ging later Eerstelijns Voorzieningen Almere (EVA) heten. Op 17 april was het 30 jaar geleden dat de Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Almere (SMGA) is opgericht. Onder de vleugels van deze stichting werden de eerste gezondheidscentra in Almere opgezet en bestuurd. Almere bestond toen alleen nog maar uit Almere Haven.Groei In de 30 jaren die volgden, groeide Almere en groeide onze organisatie mee. Van SMGA en EVA (Eerstelijns Voorzieningen Almere) tot uiteindelijk Zorggroep Almere. Vanuit 23 gezondheidscentra en 4 woonzorgcentra staan we met ruim 2.200 medewerkers klaar voor inwoners van heel Almere. En nog steeds zijn ze niet uitgegroeid.

Op 17 april 1980 passeerde de oprichtingsakte van de Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Almere (SMGA) bij de notarissen mr. V.M.J. Hak en mr. A.F.M. Vos. Doel van de SMGA was “het brengen en bevorderen van een kwantitatief en kwalitatief goede eerstelijns gezondheidszorg in Almere, die zoveel mogelijk beantwoordt aan de behoefte en de vraag van de gebruikers”
Structuur opzetten Aan de oprichting van de stichting ging natuurlijk het nodige denk- en vergaderwerk vooraf. In opdracht van landdrost Han Lammers, voorzitter van het toenmalige Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, werd in augustus 1978 een discussienota gepubliceerd, geschreven door het zogeheten Eerstelijns Overleg Gezondheidszorg Almere. Die nota ging over de structuur en de organisatie van de eerstelijns gezondheidszorg in Almere. Ook het handjevol inwoners van het eerste uur mocht inspreken over de discussienota. De betrokken bewoners kwamen terecht in de Bewonersgroep Gezondheidszorg en kregen op die manier de kans om actief mee te denken over de opzet van de Almeerse gezondheidszorg.

Integrale aanpak als uitgangspunt De relatie tussen de hulpvrager en hulpverlener werd centraal gesteld en ook werd een integrale aanpak van de hulpverlening al snel als uitgangspunt genomen. De gezondheidszorg moest gedragen worden door de bevolking, de hulpverleners, de overheid en het particulier initiatief. Wijkgebonden gezondheidscentra zouden tussen 6000 en 8000 bewoners van zorg voorzien, in ieder geval verleend door het kernteam van huisarts, wijkverpleegkundige en maatschappelijk werker.

Een plaatselijke stichting werd het meest geschikt geacht om de plannen in goede banen te leiden. De Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Almere werd een feit, dertig jaar geleden, op17 april 1980 precies.
Via EVA naar Zorggroep Almere

Op 1 januari 1987 vindt de oprichting plaats van de Stichting Eerstelijns Voorzieningen Almere (EVA) na een fusie van de SMGA met de Almeerse delen van de Provinciale Kruisvereniging en de Provinciale Stichting voor Maatschappelijke Dienstverlening. Op dat moment telt Almere 12 gezondheidscentra en is ook een algemene maatregel van bestuur van kracht geworden die de EVA in staat stelt om de versterkte eerstelijns zorg verder te ontwikkelen. Tien jaar later fuseren de stichtingen EVA en Delta (beheersstichting van de ouderencentra) en gaan op 1 januari 2000 verder als Zorggroep Almere.

De Zorggroep denkt intussen alweer na over toekomstige vernieuwingen. ,,We zijn samen met het Flevoziekenhuis en Meregaard bezig met ‘anderhalflijnszorg’,” aldus Groot Roessink. ,,Als Almere groeit naar 350.000 inwoners biedt dat de kans om ook de specialistische zorg meer ‘in de buurt’ te gaan leveren.”

Bron:  Zorggroep Almere

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen