Aandacht voor Malaria tijdens Wereld Malaria Dag

Zondag 25 april is het Wereld Malaria Dag. Met dit initiatief vraagt de WHO (wereld gezondheidsorganisatie) aandacht voor dit nijpende probleem, dat wereldwijd in meer dan 100 landen voorkomt. Ook de GGD Hollands Noorden vindt aandacht voor malaria belangrijk! Jaarlijks overlijden ca. 1 miljoen mensen aan malaria, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5. 20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria. Zwangere vrouwen lopen een groot risico om te overlijden als gevolg van complicaties van malaria, maar ook bestaat het risico van spontane abortus of vroegtijdige geboorte.

Het woord malaria is afgeleid van het Italiaans voor ‘slechte lucht’, mala aria, en heeft betrekking op de overheersende geur in moerassen. Vroeger werd voor de ziekte ook wel het woord Moeraskoorts gebruikt. Voordat de malariaparasiet ontdekt werd, schreef men de ziekte toe aan de lucht in moerasgebieden. Moerassen zijn zoals bekend een uitstekend gebied voor muggen, zodat het misverstand eenvoudig te verklaren is.

Malaria is een infectieziekte welke overgedragen wordt door de malariaparasiet. Er zijn vele soorten muggen, maar alleen muggen van het geslacht ‘Anopheles’ kunnen malariaparasieten bij mensen overbrengen

Kenmerkend voor malaria zijn de koortsaanvallen met koude rillingen en soms braken. Als de ziekte niet direct behandeld wordt met effectieve medicijnen kan het vaak de dood tot gevolg hebben. Er bestaan diverse geneesmiddelen tegen malaria, en er komen geregeld nieuwe middelen bij. Dat is helaas ook nodig, want de parasiet heeft een sterk vermogen tot het ontwikkelen van resistentie.

Bestrijding van malaria wordt bereikt door het bedwingen van de malariamug. Malaria kan op verschillende manieren worden voorkomen:
* Muggenwerende middelen zoals het aantrekken van langere kleding waardoor de mug minder kans heeft om te steken, onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een muggenwerend middel met DEET, gebruik van een klamboe, etc.

* Bestrijding van de malariamug:

+ dit kan door stilstaand, ondiep water droog te leggen, waar de muggen hun eitjes leggen.

+ bestrijding met behulp van insecticide.
* Het gebruiken van malaria tabletten. Helaas bestaat er nog geen vaccinatie tegen malaria. Een malariarecept is verkrijgbaar o.a. via de GGD.

Wereldkaart met in het groen aangegeven waar malaria heerst.

Tot ca. 1920 kwam malaria nog in Nederland voor. Pas in 1970 kreeg Nederland als een van de laatste landen in Europa het predicaat ‘malariavrij’ van de Wereld Gezondheids Organisatie. Uit een recentelijk onderzoek is gebleken dat circa 20% van de Nederlandse reizigers naar malariagebieden geen beschermde maatregelen tegen malaria neemt en onvoldoende beschermende maatregelen treft. Daarom komt in Nederland malaria wel nog steeds voor als importziekte.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen