Longpatiënten niet ongerust over aswolk

Longpatienten hoeven zich volgens het Astma Fonds nu niet ongerust te maken over de aswolk die uit de IJslandse vulkaan over Europa trekt. Het Ministerie van VWS, het RIVM en KNMI schatten in dat het risico voor de gezondheid gering is. De as trekt op grote hoogte in de atmosfeer voorbij. Het Astma Fonds gaat er nu vanuit dat de as die in Nederland neerslaat geen risico oplevert voor de gezondheid. Is dat wel het geval, dan zal het Astma Fonds longpatienten adviseren daarmee net zo om te gaan als met smog: beperk inspanning buitenshuis, gebruik medicatie verstandig en raadpleeg zonodig de arts.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor risico’s als de as neerdaalt. Dat gebeurt als het regent. De komende dagen wordt lichte regen verwacht in Nederland. De concentratie schadelijke stoffen zal naar verwachting zeer laag zijn.

De uitbarsting van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt echter wel voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof. Mogelijk komen ook zwaveldioxiden en koolstofdioxide in hogere concentraties in de lucht. Dit zijn stoffen die, net zoals ozon in de zomer, gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, omdat ze de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart en -bloedvaten. Volgens woordvoerder van de WHO, David Epstein, weet de organisatie niet precies wat de gezondheidsrisico’s zijn van de aswolk. Maar hij zegt dat de microscopische asdeeltjes mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen als ze neerdalen, omdat ingeademde deeltjes deeltjes de longen kunnen bereiken en problemen aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Er is een verhoogd risico voor mensen die kampen met astma of andere luchtwegaandoeningen. Epstein zei dat de aswolk vrijdag hoog in de atmosfeer zal blijven, maar The United Nations health agency houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

De concentratie van de vervuilende stoffen in de lucht, de hoeveelheid van die stoffen die men binnen krijgt en de individuele gevoeligheid bepalen of iemand last heeft van deze luchtverontreiniging. Wie extra gevoelig is vermijdt best langdurige fysieke inspanningen en drukke verkeerspunten.

Nederland telt ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte zoals astma of COPD. Het Astma Fonds wordt niet veel gebeld over de aswolk.

Bron: Astmafonds, WHO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen