Zorgpad werkt ook voor vijftig patiënten

Het project ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery bij colorectale chirurgie. Het is ontwikkeld door het CBO Kwaliteitsinstituut voor de Zorg. Het project beoogt patienten met een darmoperatie sneller te laten herstellen. Het UMC Utrecht paste de ERAS-principes toe op zeventien elementen van de patientenzorg aan te opereren en geopereerde darmpatienten. Dat waren ernstige patienten, vaak met comorbiditeit en verwezen door perifere ziekenhuizen. In totaal betreft de categorie 50 patienten per jaar ofwel gemiddeld een per week.

In perifere ziekenhuizen vinden darmoperaties bij lichtere patienten veel vaker plaats. De uitkomsten van het ERAS project op het UMC Utrecht zijn de volgende: De mediane ligduur ging terug van 12,5 naar zes dagen. Het herstel van de darmfuncties ging sneller. De operaties verliepen met minder anaesthesie en maagsondes.

Al deze informatie kwam beschikbaar tijdens de negende tussen-de-middag bijeenkomst van het UMC Utrecht Kennisnetwerk Zorglogistiek op 12 april. Mariska van Overbeek en Ria Matthijssen zijn de trotse uitvoerders van dit project. Voor ondergetekende was nieuw dat het kennelijk de moeite loont om ook voor kleine groepen patienten zorgpaden aan te leggen.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen