50% meer tieners opgenomen wegens alcoholvergiftiging

Array

Het aantal jongeren onder de 18 dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar met de helft toegenomen. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP waren het er vorig jaar 500, evenveel jongens als meisjes. De tieners met een alcoholvergiftiging hadden gemiddeld 10 tot 15 glazen alcohol op. De jongste was 11 jaar. In 2008 belandde nog 337 dronken kinderen in ziekenhuizen behandeld.Volgens de onderzoekers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) ligt het echte aantal comazuipers hoger, omdat ze niet allemaal bij een arts terechtkomen.

Lokaal alcoholbeleid is een ‘hot topic’. Dat heeft te maken met de alcoholproblematiek onder jongeren in Nederland, maar ook met de toenemende bevoegdheden van gemeenten op het gebied van de Drank- en Horecawet.
De opzet van een doelgericht beleid begint altijd met een goede analyse van de huidige situatie. Dat betekent inzicht in de ernst van de problematiek, de belangrijkste risicoplekken in de gemeente en de aanknopingspunten voor effectieve maatregelen.

Volgens STAP bewijzen de cijfers dat de campagnes om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, niet werken. Het instituut vindt dat de overheid maatregelen moet nemen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen heeft STAP samen met de Universiteit Twente het Kwaliteitstraject Alcoholbeleid Jongeren ontwikkeld. Binnenkort verschijnt er een uitgebreide brochure over het actuele onderzoeksaanbod. Tot die tijd kunt u contact opnemen met een van onze onderzoekers via [email protected] of 030 6565041

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen