Deel zorgpremie moet naar patiëntenorganisatie’

Array

De patientenbeweging moet een veel sterkere speler op de zorgmarkt worden, naast zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dit stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg in een advies dat deze week verscheen. ‘Er moet een brancheorganisatie komen voor alle grote patientenclubs’, reageert Martin Vermeer, directeur van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie. Zo zei hij onlangs in een interview met Zorg+Welzijn.

Martin Vermeer, directeur van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF), is blij met het  advies ‘De patient als sturende kracht’van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) . Net als de Consumentenbond zouden patientenorganisaties kwaliteitskeurmerken moeten formuleren, strategisch van internet gebruik moeten maken en minder afhankelijk moeten worden van overheidssubsidie. ‘De huidige financiering via de subsidieprocedures en uit publieke middelen wordt als beknellend ervaren. ‘Sinds 1 januari loopt er bijvoorbeeld een project van de NPCF en de zes grote patientenorganisaties om inkoopcriteria voor zorgverzekeraars te ontwikkelen. De verzekeraars ondersteunen dit van harte en we gaan dit de komende jaren ook uitbreiden naar kleinere patientengroepen.’

Martin Vermeer houdt zich bij de NPCF bezig met bestuurs- en federatiezaken, de ontwikkeling van de strategische agenda, de samenwerking met collega-koepelorganisaties mede in relatie tot de toekomstige financiering en met de verdere ontwikkeling van het Shared Services Center.

Lees verder

Bron: RVZ, Zorg+Welzijn, NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen