Dialysepatiënten hebben sterk verhoogd risico MRSA-besmetting

Hemodialysepatienten hebben vijftien keer zo vaak drager zijn van de antibioticaresistente bacterie MRSA als de gemiddelde bevolking. Hierdoor lopen zij een sterk verhoogd risico op moeilijk behandelbare infecties.Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Onderzoekers van het Rhode Island Hospital bekeken welke patienten het meeste risico hadden om een MRSA-infectie op te lopen. De wetenschappers namen monsters van het neusslijmvlies van 2000 patienten af in verschillende ziekenhuizen.  Het bleek dat 444 patienten drager was van de gevreesde bacterie. Tot 15 procent van de besmette gevallen betrof dialysepatienten. Verder zijn hiv-patienten en ouderen met langdurige zorg vaak drager van de MRSA-bacterie.Ongeveer een op de drie mensen draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich. Meestal bevindt die zich in de neus. Onder normale omstandigheden is dat ongevaarlijk. Maar steeds vaker zijn mensen drager van de variant van deze bacterie die tegen de meeste antibiotica resistent is: MRSA. In de Verenigde Staten is dat ongeveer 1 procent van de bevolking. Mensen die deze variant in hun neus hebben, lopen een verhoogd risico op een inwendige infectie met MRSA, die bijvoorbeeld een moeilijk behandelbare longontsteking, bloedvergiftiging of wondinfectie na een operatie op kan leveren.

In de VS is Staphylococcus aureus de op een na belangrijkste ziekteverwekker als het gaat om infecties die tijdens een behandeling in de gezondheidszorg worden opgelopen. En in de helft van die gevallen is de boosdoener MRSA.

Onderzoekers van Rhode Island Hospital vroegen zich af welke patientenpopulaties een verhoogd risico op zo’n infectie lopen, doordat zij vaker dan gemiddeld MRSA bij zich dragen. In verschillende ziekenhuizen namen zij neusmonsters af van ruim 2000 patienten. Bij 444 bleek uit een kweek hiervan, dat zij drager waren van MRSA. Behalve onder HIV-geïnfecteerden en ouderen die langdurige zorg nodig hadden was het aantal patienten dat deze resistente variant bij zich droeg vooral onder hemodialysepatienten erg hoog: 14 tot 15 procent.

Bron: Nieuw Nieuws & Infection Control and Hospital Epidemiology

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen