Eenderde van Amerikaanse kinderen is te zwaar

Array

‘De Verenigde Staten zijn schuldig aan kindermishandeling. Want dit land laat toe dat bijna één op de drie kinderen lijdt aan overgewicht of obees is. Deze kinderen hebben een grotere kans om diabetes en darmkanker te ontwikkelen. Zij leven waarschijnlijk korter dan hun ouders.’ Met woorden van deze strekking opent hoofdredacteur Susan Dentzer een indrukwekkend Overgewicht special van het maandblad Health Affairs. Drieentwintig artikelen behandelen evenzovele onderwerpen. Centrale boodschap is dat de omgeving van het kind moet veranderen en niet alleen de opvoedkundige aanpak van ouders. Zo hebben kinderen met een TV op hun kamer 1,5 maal zo veel kans op overgewicht. Hetzelfde is het geval voor kinderen die niet aan sport doen, in onveilige wijken wonen of in wijken zonder groen.

Auteurs Klein en Dietz vinden de hedendaagse levensmiddelenindustrie vergelijkbaar met de tabaksindustrie. Zij bepleiten een grote terughoudendheid in marketinguitingen voor zoet broodbeleg, frisdranken en snacks. Graag beveel ik dit maart-nummer van Health Affairs aan iedereen aan die zich professioneel bezig houdt met het terugdringen met deze ernstige overgewicht epidemie. Je kunt het blad bestellen via www.healthaffairs.org Tot zover dit bericht.

Tijdens het vierde congres over ketenzorg voor chronische patienten komt het terugdringen van overgewicht in Nederland aan de orde tijdens de workshop: Ketenzorg in uitvoering. Van zorgstandaard obesitas naar praktische implementatie Drs. Sanne Niemer en Drs. Hanneke Noordam, projectmedewerkers PON, VU Medisch Centrum leiden deze workshop. Wilt u deze bijwonen, nadat u heeft geluisterd naar plenaire sprekers uit de USA, Duitsland en Nederland (minister Klink)? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen