Foetusactie: Stop bangmakerij, ondersteun vrouwen bij hun keuze

Array

‘Met een zorgvuldige besluitvorming bereik je meer dan met bangmakerij’, zegt Ellen Giepmans, landelijk beleidsmedewerker van de Fiom, in reactie op de foetusactie van ‘Schreeuw om leven’. Deze organisatie legt morgenochtend 30.000 plastic foetussen neer op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor abortus.

Jaarlijks vinden in Nederland zo’n 33.000 abortussen plaats. Bij de Fiom kunnen zwangere vrouwen terecht voor besluitvormingsgesprekken en nazorg bij de verwerking van een abortus. ‘Met een zorgvuldige besluitvorming bereik je meer dan met bangmakerij’, legt Ellen Giepmans uit. ‘Raakt een vrouw onbedoeld zwanger, dan heeft zij in ons land bij de wet de mogelijkheid om zelf een keuze over haar zwangerschap te maken. Abortus is een van deze keuzemogelijkheden. Bij de Fiom helpen we deze vrouwen/meisjes om een zorgvuldig besluit te nemen dat op dat moment in hun leven past. Die zorgvuldigheid is van groot belang. Door er goed over na te denken en alle voors en tegens op een rijtje te zetten, kun je verantwoordelijkheid nemen voor je keuze. Voorafgaand aan een abortus vindt bij de vrouwen die bij ons komen voor begeleiding een intensief besluitvormingsproces plaats. Je doet het niet ‘zomaar even’.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen