Huisarts moet jaarcontroles diabetespatiënt doen

Het aantal complicaties bij patienten met diabetes type 2 gaat omlaag als de eerstelijnsdiabeteszorg goed functioneert en de eigen huisarts de jaarcontrole van de patient altijd uitvoert.

Dat concludeert huisarts J. Palmen van de Huisartsengroep oostelijk Zuid-Limburg na vier jaar ervaring met het Integraal Diabetes Totaal Programma (Iditop) dat voor 130 huisartsen en 75 praktijkondersteuners in de regio werd ontwikkeld. Op een enkeling na doen alle huisartsen in de regio oostelijk Zuid-Limburg mee. In het programma is vooral de structuur van de samenwerking tussen huisartsen en praktijkondersteuners vastgelegd.

Volgens de diabetesrichtlijn moet iedere patient met diabetes type 2 viermaal per jaar worden gezien in de eerste lijn. Palmen: ‘In veel huisartsenpraktijken wordt de gehele diabeteszorg uitgevoerd door praktijkondersteuners, waardoor de huisarts expertise en zicht op de patient verliest. Vooral in opleidingspraktijken moeten de huisartsenopleiders erop toezien dat ze hun expertise niet verliezen, want dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor de aios.’

Binnen het Iditop-programma is ook aandacht voor nascholing van huisartsen en praktijkondersteuners. Palmen: ‘Er zijn minder complicaties bij patienten doordat er veel meer awarenes is. We brengen de complicaties veel beter in beeld en bieden bijvoorbeeld veel vaker oogcontroles aan. Daarbij benaderen wij de diabetespatienten actief vier keer per jaar, terwijl we het initiatief vroeger bij de patient zelf neerlegden. Daarnaast is belangrijk dat de huisarts zijn expertise behoudt en zelf de jaarcontroles doet.’

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen