Preventief kijkonderzoek naar darmkanker is effectief

Array

Een preventief kijkonderzoek naar darmkanker kan het aantal sterfgevallen door de ziekte fors terugdringen. Dat blijkt uit een Britse studie onder ruim 150.000 ouderen. Bij het onderzoek wordt het laatste deel van de darm bekeken waardoor darmkanker eerder kan worden ontdekt. In Nederland pleit de Gezondheidsraad al langer voor een bevolkingsonderzoek onder vijftigplussers omdat darmkanker vaak voorkomt. Volgens minister Klink van Volksgezondheid is de screening duur en is er een tekort aan medisch personeel. Voorstanders weerspreken dat en zeggen dat juist de kosten van het behandelen van darmkanker hoog zijn.

Ruim zestien jaar lang hebben wetenschappers onder 170.000 Britten onderzoek gedaan naar darmkanker. Van dit aantal kregen er 2500 in deze periode darmkanker. In de groep onderging een deel sigmoïdoscopie en een deel niet. Bij sigmoïdoscopie worden bij een inwendig rectaal onderzoek alle goed- en kwaardaardige gezwellen weggenomen zodat die zich niet kunnen ontwikkelen tot kanker. Dit is een relatief goedkoop onderzoek dat zonder narcose kan worden uitgevoerd. In de groep die sigmoïdoscopie onderging kreeg 33 procent minder darmkanker en het sterftecijfer lag zelfs 43 procent lager dan in de andere groep. De onderzoekers lieten ruim 57.000 mensen tussen de 55 en 64 jaar eenmalig een sigmoïdoscopie ondergaan. Dat is een kijkonderzoek in het onderste deel van de dikke darm. De poliepachtige uitstulpingen die worden aangetroffen, worden verwijderd. In de elf jaar na het kijkonderzoek daalde de sterfte in de groep deelnemers met 43 procent en kwam darmkanker 33 procent minder voor.

Demissionair minister Klink heeft aangegeven dat zo’n onderzoek pas in 2019 kan worden opgestart omdat er dan voldoende opgeleide artsen zijn voor dit onderzoek. Op de aanbeveling om andere medewerkers in de zorg hiervoor speciaal op te leiden, heeft Klink gezegd dat hij daarvoor nu geen geld heeft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen